Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!
Așadar…
– În mitologia românească, Sânzienele sunt zâne bune din clasa ielelor. Însă, atunci când nu le este respectată sărbătoarea, devin surate cu Rusaliile, care sunt zâne rele.
– Potrivit tradiției populare, aceia care nu cred și nu respectă sărbătoarea de Sânziene poate avea parte de nenorociri: cei care spală, cos sau mătură în ziua de zi Sânziene pot muri înecați sau fulgerați. Și aceasta pentru că, potrivit superstițiilor, dacă se vor îmbăia, oamenii vor spăla forțele magice și benefice care îi înconjoară în această zi.
– Cu toate acestea, în dimineața de Sânziene, femeile sunt îndemnate să se spele, la răsăritul soarelui, cu roua de pe florile numite sânziene: fetele tinere pentru a se mărita mai repede, iar femeile căsătorite pentru a fi iubite de soți și a avea copii frumoși și sănătoși.
– În plus, există superstiția cum că îndrăgostiții care fac baie împreună în râu sau în mare se vor iubi toată viața.
– În ziua de Sânziene, fetele adună florile numite sânziene în buchete, fac cununi și le atârnă la porți și uși pentru a ocroti casa și gospodăria de forțele malefice și pentru a atrage noroc, sănătate și belșug. Fetele nemăritate aruncă astfel de cununi pe casa iubitului: dacă acestea vor rămâne pe acoperiș, nunta va avea loc curând.
– Se crede că dacă cucul nu cânta înainte de Sânziene vara va fi secetoasă (de aceea sărbătoarea de Sânziene se mai numește și “Amuțitul Cucului”).