We Feel Fine: suntem un popor de oameni singuri?

12 milioane de emoții umane adunate într-un singur site

Secundă de secundă, sentimentele umane sunt exprimate prin intermediul blogurilor. Aceasta a fost premisa de la care a pornit, in august 2005, proiectul We Feel Fine. Autori: artistul Jonathan Harris ((Jonathan Harris – site personal)) și profesorul universitar Sep Kamvar ((Sep Kamvar – site personal)).
Mecanismul este simplu: la fiecare câteva minute, un soft specializat “trece în revistă” cele mai noi articole din blogosferă căutând expresiile “I feel” și “I am feeling”. Când o astfel de expresie este găsită, întreaga frază este analizată pentru a se identifica sentimentul exprimat. A rezultat astfel o dată de baze cuprinzând milioane de sentimente umane, care pot fi analizate în funcție de o serie de criterii prestabilite (locație, vreme, vârstă etc). Și, nu în ultimul rând, o carte: We Feel Fine: An Almanac of Human Emotion.

Suntem un popor de oameni singuri?

Ce spune proiectul We Feel Fine despre România? Ei bine, spune că, la această oră, cei mai mulți bloggeri care își exprimă online sentimentele au vărste cuprinse între 20 și 29 ani. Că, după cum era de așteptat, cei mai mulți dintre aceștia sunt femei. Și, mai ales, că sentimentul cel mai des intâlnit este singurătatea. Că, în general, ne simțim mai bine, dar că, în același timp, ne simțim mai mult rău decât bine. Și că, în topul sentimentelor exprimate, a te simți “rău”, “vinovat” sau “singur” se regăsesc imediat după a te simți “bine” sau “mai bine”.

Firește, datele de mai sus se refera doar la bloggerii din România care scriu în limba engleză. Însă, întrebarea rămâne: poate fi acesta profilul bloggerului român? Și, chiar mai mult: poate fi acesta profilul unei întregi generații?

În căutarea unui răspuns, vă invit pe wefeelfine.org. Și, dacă interesul v-a fost stârnit, nu ratați pagina cărții An Almanac of Human Emotion, pagină în care veți gasi câteva grafice interesante.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu