Vă cerem, în numele viitorului acestei ţări, să opriţi falimentul Educaţiei şi Culturii Naţionale

Un popor fără Cultură și fără Educație nu poate avea un viitor în rândul țărilor civilizate.

Voluntarii Asociaţiei Române pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate- ARCEN, în cea mai mare parte a lor tineri studenţi sau absolvenţi, au hotărât să atragă public atenţia asupra problemei subfinanţării Culturii şi Educaţiei din ultimele proiecte de Buget elaborate în ultimii ani, printr-o Scrisoare deschisă, adresată Presedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor a României, reprezentanţilor Guvernului de la Bucureşti, primului-ministru şi tuturor senatorilor şi deputaţilor.

Domnule Președinte al Senatului, Mircea Geoană,
Doamnă Președinte a Camerei Deputaților, Roberta Anastase,
Domnule Prim Ministru, Emil Boc,
Domnilor Miniștri,
Domnilor Senatori și Deputați,

Observăm că în proiectele de lege ale bugetului de stat, fondurile alocate pentru două domenii vitale unei societăți scad de la an la an: este vorba despre Minsterul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și despre Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

Un popor fără Cultură și fără Educație nu poate avea un viitor în rândul țărilor civilizate. Normalitatea unei societăți este asigurată de aceste două domenii vitale. Sunteți garanți ai dezvoltării normale a societății românești. Viitorul unei națiuni are la baza ei valori fundamentale transmise și cultivate din generație în generație prin intermediul oamenilor de cultură, prin instituții de cultură și prin actul de creație al celor care au primit darul de a crea.

Un popor fără educație este al nimănui, mai ales în epoca actuală, unde globalizarea a făcut ca interferențele culturale să fie prezente la tot pasul, unde interdependențele sociale, economice și culturale au atenuat o parte din specificul național. Educația este vitală pentru ca un popor să știe cine este, care îi sunt valorile și reperele.

Sunt atâtea scandaluri în sistemul Educației, tocmai din cauza lipsei de fonduri alocate pentru acest segment vital al statului. Ținând la limita existenței pe dascălii care reprezintă primul model de integritate al elevilor și studenților, îi determinați la măsuri disperate: fie la acte de corupție, fie la părăsirea sistemului de Educație. Prin reforme fără perspectivă și subfinanţare nu puteți revigora Educația; este nevoie de oameni care au pasiune, care știu să facă asta cel mai bine și este nevoie de bani și de pregătire pentru a-i obține și menține în sistem.

Nu trebuie să-i uităm nici pe cercetătorii români, din diverse domenii: chimie, fizică, matematică, medicină, tehnică, informatică, sociologie, istorie, ştiinţe sociale, etc. Ei sunt cei care aduc progresul şi care, în ciuda condiţiilor materiale vitrege, încă stabilesc recorduri mondiale, fie prin concursuri internaţionale, unde obţin medalii peste medalii, fie descoperiri unice care schimbă faţa lumii. Imaginaţi-vă ce ar putea face dacă ar fi susţinuţi de către statul român, cel pentru care ei lucrează: ar putea aduce înapoi mai mulţi bani la bugetul de stat prin patentarea şi crearea unor invenţii care vor fi indispensabile pentru oamenii de mâine.
Incurajarea şi susţinerea proiectelor culturale vor avea întotdeauna un efect benefic la nivelul societăţii în care trăim. Să nu uitam rolul acestor proiecte în dezvoltarea generaţiilor viitoare şi deci, a României în general.

Doar prin cultură şi prin educaţie, un popor poate cultiva şi promova valorile democraţiei,  doar prin cultură şi prin educaţie, un popor se poate apăra de crize ori de nedreptăţi politice şi sociale majore, doar prin cultură şi prin educaţie un popor poate cultiva un ideal comun care poate justifica existenţa lui în graniţele unui teritoriu.

Ne-am dori să auzim mai des în declaraţiile publice preocuparea pentru sprijinirea culturii, pentru finanţarea proiectelor culturale şi interesul real pentru Cultură şi Educaţie, declaraţii urmate de fapte concrete.

Cultura este spaţiul adevăratei libertăţi şi igiena mentală a unui popor. Cultura asigură dezvoltarea firească în viitor a naţiunii în care trăim. Noi, cei tineri, suntem acel viitor şi tot noi vă considerăm responsabili de destinele noastre.

Nu inţelegem care este motivul pentru care ignoraţi de pe agendele domniilor voastre scriitorii, actorii,  pictorii, sculptorii, regizorii, muzicienii, fie ei dirijori, instrumentişti sau solişti, creatorii de film, muzeografii şi pe toţi cei care contribuie în domeniile culturii cu atâta dăruire.

Considerăm că domeniile Culturii şi Educaţiei ar trebui să fie priorităţi naţionale ale tuturor celor responsabili de destinul acestui popor lipsit astăzi de perspectivă.

Vă cerem să regândiţi importanţa Culturii şi a Educaţiei pe agenda guvernării făcând astfel un gest de care România are nevoie.

Voluntarii Asociaţiei Române pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate, ca membri responsabili ai societăţii civile româneşti, ne vedem constrânşi să ne manifestam public nemulţumirea, prin intermediul acestei Scrisori, şi vă cerem, în numele viitorului acestei ţări de care ne pasă, să opriţi falimentul Educaţiei şi Culturii Naţionale şi să nu prevedeţi tăieri bugetare celor două minstere în proiectul de lege a bugetului pentru anul 2012, din motivele prezentate mai sus.

WebCultura

Recomandări

Un comentariu

  1. andreea

    Haideti sa facem ceva cu Scrisoarea asta! Merita! Merita facuta mai vizibila initiativa acestor tineri! Si e necesar actul nostru!

Adaugă comentariu