Un artist spaniol risca inchisoarea pentru un film de acum 34 de ani

O poveste incredibilă și șocantă petrecută în Spania zilelor noastre.

Notă: acest articol nu ia în discuție nici convingerile și nici dogmele religioase.

Astăzi, 28 mai 2012, a început procesul artistului spaniol Javier Krahe. Javier, unul dintre cei mai cunoscuți artiști underground din Spania, a apărut în fața justiției sub învinuirea de blasfemie, pentru un un film de 54 de secunde pe care l-a realizat în anul 1978. Da, ați citit bine: blasfemie, film de 54 de secunde, realizat în urmă cu 34 de ani… În Spania anului 2012!

Javier a fost dat în judecată de către o organizație catolică numită “Centrul Juridic Tomas Moro”, pentru “ofensă adusă sentimentelor religioase”, o contravenție foarte puțin cunoscută, stipulată de o lege care, până acum, nu a mai fost vreodată pusă în aplicare în întreaga istorie judiciară a Spaniei.

Din 1978 și până astăzi au mai existat două încercări de a-l pune sub acuzare pe Javier, însă ambele au fost respinse. Și cum filmul a fost difuzat în anul 2004 de către Canal+, Centrul Juridic Tomas Moro a cerut Javier Krahe să fie condamnat la plata unor daune în valoare de 192.000 de euro, iar Montserrat Fernández, producătorul programului care a difuzat “blasfemia”, la 144.000 de euro. Cererile financiare au fost însă respinse pe motivul că nu a existat o infracțiune. Cu toate acestea Javier riscă un an de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

În deschiderea procesului de astăzi, avocatul acuzării a spus ca aplicarea articolului 525 din Codul Penal reprezintă “o adevărată victorie a libertății religioase”, în timp ce avocatul apărării a spus că spera ca aceasta să fie ultimul proces religios din Spania…

Este filmul o “blasfemie”?

Aceasta este, din punctul meu de vedere, o întrebare care nu are ce căuta în lumea civilizată. Din punct de vedere strict religios, filmul, pe care îl puteți urmări în finalul articolului, poate fi socotit deranjant. Poate chiar foarte deranjat de vreme ce prezintă privitorilor, în limbaj culinar, cum poate fi gătit “un Hristos”. Mai exact, Javier parodiază clasicele emisiuni culinare și spune cum se elimină unghiile, este separat de crucifix, iar apoi este înăbușit în unt și bagat la cuptor într-o tavă cu mirodenii. “După trei zile, din cuptor va ieși chiar bucătarul”, mai spune Javier.

Să mai adaugăm acum că Javier Krahe este cunoscut pentru stilul său ironic și pamfletele pe care le realizează. Însă, chiar dacă nu ar fi așa: poate fi judecată în zilele noastre o operă de artă doar prin intermediul unor credințe (fie ele religioase sau de altă natură)?

Este, firește, o întrebare retorică. Și, mai ales, este un proces care nu ar fi trebuit să existe. Iar spaniolii “de rând” par a crede la fel: iată ce se întâmpla în momentul scrierii acestor rânduri în Spania, pe twitter, sub hashtag-ul #KraheLibertad – “Libertate pentru Krahe” (potrivit trendsmap).

Și, așa cum am promis, iată și filmul.

(surse: Que!, El Pais, The Independent)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

2 comentarii

  1. Ion

    Procesul este de fapt o binefacere pentru el: îl scoate din anonimat și îi crește cota de piață. Nu m-ar mira ca peste 50 de ani, când se deschid arhivele, să aflăm că de fapt tot el a inițiat și procesu

  2. Un artist spaniol risca inchisoarea pentru un film de acum 34 de ani—–Webcultura…

    “Astăzi, 28 mai 2012, a început procesul artistului spaniol Javier Krahe. Javier, unul dintre cei mai cunoscuți artiști underground din Spania, a apărut în fața justiției sub învinuirea de blasfemie, pentru un un film de 54 de secunde pe care l-a real…

Adaugă comentariu