Ultimele masini de scris din lume

Ultima fabrică de mașini de scris din lume se află în Mumbai, India. Și mai are pe stoc mai puțin de 500 de produse…

Probabil, unii dintre aceia care citesc acum aceste rânduri nu au apucat să vadă o mașină de scris mecanică. Ca și în cazul dinozaurilor, al ceaprăzăriilor sau al linotipurilor, evoluția nu iartă și nu are păreri de rău.

“Pe la începutul anului 2000, a început dominația computerelor. Toţi producătorii de maşini de scris de birou și-au încetat producţia, în afară de noi. Până în 2009, produceam 10.000 – 12.000 de mașini pe an. Acum nu mai primim comenzi. Am oprit producţia în 2009 şi am fost ultima companie din lume care fabrica maşini de scris de birou. În prezent, mai avem pe stoc doar 500 de maşini de scris. Sunt Godrej Prima – ultima marcă de mașini de scris a companiei noastre – și sunt vândute la un preț de 12.000 de rupii ((aproximativ 750 RON)).” (Milind Dukle, director Godrej & Boyce)

Când se va epuiza stocul Godrej & Boyce, mașina de scris mecanică va deveni istorie. Și puțini vor mai fi aceia care își vor  aminti că tastatura QWERTY, pe care o folosesc zi de zi fie pe laptopuri, fie pe telefonul mobil, este moștenirea pe care mașina de scris a lăsat-o în mâinile generației Web 2.0.

Notă: la terminarea liceului, cu banii strânși după o vară de muncă, mi-am cumpărat o mașină de scris la mâna a doua. O Princess 300, ca mașina de scris din imagine. De atunci, am purtat-o cu mine peste tot. O mai am și am astăzi, așezată cu grijă într-un colț de debara. După cum spuneam, evoluția nu are regrete. Oamenii, însă, poartă spre uitare propriile nostalgii.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu