Uimitorul domn Maurizio Mastrini

Minunata poveste a pianistului care cântă invers Mozart, Bach, Beethoven, pornind de la ultima notă, spre prima.

Maurizio Mastrini este considerat un fenomen în lumea muzicală contemporană. Criticii spun despre el că a inversat regulile muzicii clasice, publicul îl adoră și cu toții ascultă vrăjiți cum, stând desculț în fața pianului, cântă invers partituri celebre, reinventând muzicalitatea.

“Nu este dificil; și Bach se distra în același mod”

În vârstă de 38 de ani, Maurizio Mastrini are capacitatea de a interpreta la pian, aparent vreun efort, orice partitură, începând cu ultima sa notă și pornind, în sens invers, către prima.

“Nu este chiar atât de greu, spune el, poate că doar nimeni nu s-a mai gândit până acum să facă asta. Citind notele în sens invers, am nevoie de o partitură. Iar pentru a putea reinterpreta o partitură de muzică pop, ar trebui mai întâi să o rearanjez. Chiar și lui Bach îi plăcea să răstoarne unele teme. Eu am transformat această tehnică într-un stil. În marca muzicii mele.”

Deși de multe ori nu mai pot fi recunoscute, piesele – de la Mozart la Chopin și până la Allevi și de la Imnul lui Mameli la Corul Sclavilor Evrei – își păstrează muzicalitatea și sunt plăcute auzului. “Cântându-le în sens invers este ca și cum le-ai stoarce muzicalitatea până la ultima notă, spune Mastrini”.

Pianistul desculț

Mastrini este un pianist unic în lume, dar, cu toate acestea, rămâne cu picioarele pe pământ. Atât la propriu, cât și la figurat – pianistul obișnuiește să cânte la pian desculț: “Desculț, intrând în contact direct cu pedale, reușesc să exprim toate nuanțele pianului .”

Desculț a cântat Mastrini și sub fulgii de zăpadă din Folgaria și în zori de zi la Porto Cervo și târziu, în noapte, la Agrigento, înconjurat de istoria templelor sale iluminate. Șitot desculț a cântat și Montepulciano, în fața publicului care urmărea cufundat în bazinul cu apă termală sau  la 2.600 de metri pe locul erupției vulcanului  Etna. Locuri deloc banale, asemeni stilului muzical ales pentru a emoționa publicul.

“Totul a început cu un vis”

A început să cânte de mic copil, construindu-și, în atelierul de fierărie al tatălui său, instrumente de percuție din cutiile de vopsea și interpretând la ele ritmurile folk ale anilor ’70 pe care le auzea în casă. În cele din urmă și-a convins părinții să-i cumpere un pian: “La 12 ani ma tratau ca pe un copil-minune. Eram unul dintre acei puști cu părul lung și rebel care pot să pară ușor antipatici, însă această aparență este doar un ecran de protecție, un antidot care mă apară și acum de timiditatea pe care nu am pierdut-o chiar și după trei mii de concerte”.

“Totul a început cu un vis: la cinci dimineața Bach mi-a vorbit despre Preludiu nr.1 în Do Major. M-am așezat la pian și am început să cânt lucruri de nerecunoscut.” Din acel moment Mastrini a început să petreacă 17 ore pe zi la pian, ieșind din casă doar atunci când este necesar. Și, cu toate acestea, datorită muzicii sale, călătorește în intreaga lume: albumul “Pământ” l-a înregistrat în studiourile Avatar din New York, la pianul care a aparținut odată lui Ray Charles (“eroul meu”), în iunie a cântat la București în cadrul celei de-a șasea ediții a Nopții Institutelor Culturale, în octombrie a făcut un turneu triumfal în Europa (Londra, Copenhaga, Aarhus, Pristina, Budapesta, Monte Carlo, Paris, Amsterdam), iar apoi la New York, iar de aici la Shangai și Beijing.

Un destin în sens unic

Mastrini trăiește într-o izolare aproape mistică, alături de soția și fiul său, la iesirea din satul italian Colle San Paolo.

“Mă trezesc în fiecare zi la cinci și jumătate dimineața, astfel încât zorii zilei mă prind cântând. În timpul liber mă ocup de grădinărit și fac pâine și ulei de măsline în casă. Trăiesc la kilometru 0 al vieții. O viață în care cel mai bun lucru  este acela de a vedea modul în care muzica mea a intrat în viețile atâtor oameni. Un cuplu din Emiglia Romagna, de pilda, au luat cu ei muzica mea în sala de nașteri, iar un chirurg cardiolog din Bari o asculta în timp ce operează.”

Un destin cu sens unic de vreme ce pana și numărul de înmatriculare al autoturismului său și numărul său de telefon sunt palindromuri.

În vara aceasta “il maestro” va urca pe scenă pentru a promova noul sau album, “Fly”. În timp ce albumul “Pământ” evocă  legăturile cu rădăcinile fiecăruia dintre noi, Fly, album lansat în Italia pe 17 martie, este o invitație de a privi cerul și a visa. Tema de bază a pianistului rămâne în schimb aceeași:bucuria de a experimenta. Și, cine știe, poate că noul său album va fi “experimentat” și în România.

Iată în continuare primul single de pe albumul Fly – Children’s Love.

O recunoașteți? Este faimoasa melodie a lui Robert Miles.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu