Turneul Flautul de Aur, organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo şi început pe 25 aprilie la Braşov, se încheie astăzi, 7 mai, la Teatrul Naţional Ştefan Iordache din Caracal.
Peste 2000 de spectatori au fost vrăjiţi de sunetul extraordinar al flautului Muramatsu, care îi aparţine lui Ion Bogdan Ştefănescu şi care este unicul de acest fel din ţara noastră. Alături de pianistul Horia Mihail, Ion Bogdan Ştefănescu a parcurs peste 2000 de kilometri prin ţară, neobosit în lupta sa pentru promovarea acestui instrument.
Dacă în mitologie flautul încânta zeii, cei peste 2000 de spectatori, cărora li s-au adăugat ascultătorii posturilor Radio România Cultural şi Radio România Muzical, nu aveau cum să nu fie vrăjiţi de sonorităţile minunate ale acestui instrument: “Aproape de divinitate, de perfecţiune, ce să vă spun. Este un instrument cu totul şi cu totul special nu numai pentru că e din aur, dar e într-adevăr ceva care te apropie de divinitate, de tot ce e mai frumos”.”O minune. Mi se pare o idee excelentă. Mie mi-a sugerat un tril de pasăre, vara.”, “Sună frumos. Nu am ascultat până acum”, au declarat aceştia.
Iar cea mai mare bucurie a artiştilor au fost ropotele de aplauze: “Într-un fel, sigur că am mizat pe reacţia publicului. E firesc să se întâmple aşa, ar fi fost trist să se întâmple altfel. Publicul românesc e foarte bun, receptiv, cald şi entuziast, se încălzeşte foarte repede şi nu se lasă, nu se dă bătut, ceea ce pentru orice artist cred că este un cadou excepţional. Până la urmă am ajuns să ne bucurăm cu toţii că suntem împreună”, spune Ion Bogdan Ştefănescu.
Programul ales de cei doi mari instrumentişti a fost unul deosebit de atractiv cu lucrări de Bach şi Mozart, Dvorak sau Poulenc, propunând însă şi lucrări ale contemporanilor Taktakishvili şi Mower care au oferit publicului şansa de a-i vedea pe artiştii protagonişti şi în posturi mai puţin convenţionale: “Această improvizaţie a lui Ion Bogdan Ştefănescu la pian s-a întâmplat doar în concertul de la Bucureşti. I-a venit ideea în urmă cu câteva zile. Cert este că m-a anunţat că va face acest lucru şi a făcut-o. În momentul în care publicul începe şi aplaudă în timp ce cânţi te simţi ca o divă, ca un rock-star. Bineînţeles, muzica… vorbim de Sonata Latino de Mower este o jazzistică şi îţi permite aşa ceva.” declara Horia Mihail după concertul de la Bucureşti.
Turneul a fost o adevărată cruciadă în scopul cuceririi dragostei publicului pentru acest instrument mai puţin cunoscut în calitate solistică, Ion Bogdan Ştefănescu fiind neobosit în efortul său de a-l promova: a cântat cu pasiune, a prezentat expoziţia de flaute organizată de Wiener Flötenwerkstatt, a audiat elevi veniţi la recital pentru a avea prilejul de a primi câteva sfaturi de la un maestru, a dat zeci de interviuri.
Ion Bogdan Ştefănescu şi-a început activitatea artistică la vârsta de 14 ani, în 1983, când a debutat ca solist pe scena Ateneului Român, într-un concert de Vivaldi, acompaniat de Orchestra Tineretului Bucureştean. De atunci şi până în prezent, Ion Bogdan Ştefănescu a desfăşurat o intensă activitate artistică, constând în nenumărate recitaluri şi concerte, în România şi în străinătate: Anglia, Franţa, Spania, Cehia, Coreea de Nord, Japonia, SUA, Ungaria, Italia, Germania, Olanda, Elveţia, Suedia, Norvegia, participări la cele mai importante festivaluri, de asemenea evoluţii ca interpret în mai multe spectacole de teatru, balet şi film realizate de regizori străini şi români. Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale şi a primit, de asemenea, importante şi onorante distincţii pentru meritele sale artistice. Ion Bogdan Ştefănescu este membru fondator al ansamblurilor „Procontemporania” şi „Profil” şi al ansamblului „Barock Orchestra”. Este, de asemenea, membru al trioului „Contraste” şi al cvintetului de suflători „George Enescu”. A realizat, de-a lungul anilor, un număr impresionant de înregistrări la Societatea Română de Radio, multe dintre ele păstrate în cardex, precum şi la Televiziunea Română, dar şi la societăţi de radio din străinătate, realizate la solicitarea acestora: Deutschlandfunk – Köln, WDR, Bayerische Rundfunk, DRS 2, Société de Musique Contemporaine, Lausanne.
Horia Mihail este unul dintre cei mai apreciaţi interpreţi români, susţinând de-a lungul timpului mii de concerte în România şi în străinătate. ”’Subtilitatea ritmică, şi articulaţia atmosferei şi a culorii sunetului, au fost un fel pe care această muzică o primeşte foarte rar”, scrie Boston Globe după una din apariţiile sale. Horia Mihail a susţinut concerte, recitaluri solo şi de muzică de cameră în 18 ţări pe 4 continente, a putut fi ascultat la diverse posturi de radio şi de televiziune din România, Belgia, Anglia, Danemarca, Ungaria, Statele Unite şi a înregistrat cu Orchestra Simfonică Naţională Radio din România. La ora actuala este solist concertist al Radio Romania şi al Filarmonicii din Braşov. În 2011, artistul a susţinut un turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat “Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt”, care a stat la baza unui CD live apărut la Editura Casa Radio, proiect pe care artistul îl va continua în anii următori. Proiectul “Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri” l-a adus alături de violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru pe scenele din 6 oraşe din ţară, iar proiectul “Cele trei dive” alături de celebrele cântăreţe Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu şi Leontina Văduva la Iaşi, Cluj şi Timişoara. In ultimii doi ani, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, în China, Italia, Bulgaria, Danemarca şi Germania. Proiectele sale din anul 2012 vizează, printre altele, o a doua ediţie a turneelor naţionale Pianul călător în perioada 22 mai – 30 iunie şi Duelul viorilor, alături de violoniştii Liviu Prunaru – Stradivarius şi Gabriel Croitoru – Guarneri, între 12 şi 25 septembrie.
Organizatori: Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo. Coproducător: Radio România Regional. Sponsori: Revalid, Leumi Bank, JTI, Athenee Palace Hilton, AdeGas Oil, Hotel Pantex, Wiener Flötenwerkstatt.