Topul celor mai valoroase picturi furate

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

E “bine”: suntem în top…

Știați că Picasso este “cel mai furat” artist din lume? Iată cum arată “topul centralizat” al lucrărilor de artă furate la începutul lui ianuarie 2012.

1. Pablo Picasso1.147 de lucrări furate; 2. Nick Lawrence557 de lucrări furate; 3. Marc Chagall516 de lucrări furate; 4. Karel Appel505 lucrări furate; Salvador Dali504 lucrări furate.

Și, în continuare, iată topul al celor mai valoroase picturi furate până în prezent. Un top în care românii (hoții, nu artiștii) se află pe locul patru. Topul a fost întocmit în funcție de valoarea estimată la casele de licitații și nu valoarea pe care lucrările ar putea-o avea pe piața neagră.

1. Concertul, de Johannes Vermeer – peste 200 de milioane de dolari

Este considerată cea mai valoroasă pictură din lume care este încă furată. Concertul este o pictură realizată de Johannes Vermeer în anul 1664. Estimată la o valoare de peste 200 de milioane de dolari, pictura a fost furată pe 18 martie 1990 din cadrul Muzeului Isabella Stewart Gardner (Boston, SUA), împreună cu alte 13 picturi. O recompensă de 5 milioane de dolari pentru furnizarea oricărei informații care ar putea conduce la recuperarea picturilor este încă valabilă.

2. Portretul unui tânăr, de Rafael – 100 de milioane de dolari

Pictura a fost realizată de Rafael între 1513 – 1514 și, cel mai probabil este un autoportret. După ocuparea Poloniei de către naziști, pictura a fost luată de către naziști dintr-un muzeu din Cracovia. După ce a fost expusă la Berlin ca parte a colecției de artă a lui Hitler, pictura fost văzută pentru ultima dată în 1945, în reședința poloneză a unui apropiat a lui Hitler. Pictura a dispărut odată cu retragerea naziștilor din Polonia și se crede că este astăzi într-o colecție particulară.

3. Vază și flori, Vincent van Gogh – 50 de milioane de dolari

Se crede că van Gogh a pictat această lucrare în 1887, cu doar trei ani înainte de a se sinucide. În mod ironic, aceeași pictură a fost furată mai întâi în iunie 1977, dintr-un muzeu din Cairo (Egipt). Recuperată zece ani mai târziu în Kuweit, lucrarea a fost din nou adusă la Muzeul from Mohammed Mahmoud Khalil de unde a fost furată iar în august 2010.

4. Podul Waterlloo Londra, de Claude Monet – 35 de milioane de dolari

Pictată de Monet în 1901, lucrarea a fost furată în octombrie 2012, împreună cu alte șase lucrări de mare valoare, din muzeul olandez Kunsthal, care le expunea pentru prima dată publicului cu prilejul aniversării a 20 de ani de funcționare. Autorii jafului au fost trei cetățeni români. În iunie 2007, una dintre picturile care fac parte din același ciclu a fost vândută pentru 31,7 milioane de dolari.

5. Porumbel cu păstăi verzi, de Pablo Picasso – 28 de milioane de dolari

Pictura realizată de Picasso în anul 1911 este una dintre cele cinci picturi furate din Muzeul de Artă Modernă din Paris în luna mai 2010.

(surse: 1, 2, 3, 4)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu