Teoria prostului mai mare

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

1. În loc de introducere (sau scurtă incursiune în lumea creionului verde)

Eu îmi doresc neapărat un creion verde. Mă duc la creionărie și îi cer domnului Ion, creionarul-șef, ustensila mult râvnită. La auzul rugăminții mele, acesta zâmbește, scoate creionul din vitrina blindată și îmi cere 1500 de dolari. Îi zâmbesc, plătesc factura și îl vâr repede în căptușeala pardesiului mâncat de molii.

Intru în apartament, scot creionul și îmi așez pardesiul în cuierul din holul / sufrageria / dormitorului nostru. Întorc capul și îmi văd soția:

– Ce ai făcut azi Puricel?
– Îți aduci aminte de Vasile?
– Doamne, Puricel, nu mă speria. Este totul bine?
– Totul este bine, Lebăduța. Vasile este gras, bogat și bine.
– Cum așa?
– Pai, a cumpărat creionul ăsta verde.

Cu trei luni în urmă Vasile a cheltuit avuția familiei în speranța unui viitor mai bun. În ultima vreme, creioanele verzi au devenit favoritele locuitorilor. De la boieri la păpușari și de la doctori la dresori de lame, tot orașul cumpăra creionul verde. Se pare însă că decizia lui Vasile a fost inspirată: în trei luni de zile, creionul cumpărat cu 500 de dolari și-a triplat valoarea.

– Puricel, ce ai făcut cu banii noștri?
– Ludmila Elisabeta Anastasia Patrocle, eu sunt capul familiei astea.

Trebuie sa menționez că Lebăduța noastră nu era o femeie simplă. Când era mică, între balerina și rugbista, ea a vrut sa se facă cititoare (dar și-a schimbat brusc părerea când dascălul i-a recomandat să fie cititoare-n cărți, cafea ori cititoare de contoare). Ața că, măndră fiind, Lebăduța s-a repezit la biblioteca din sufragerie / dormitor și s-a întors cu o carte.

– Citește!

Teoria prostului mai mare

Ideea este bazată pe un adevăr crunt: oricât de prost ești, cu siguranță vei găsi un prost mai mare. Prostia fiind un concept absolut relativ și cu granițe slab conturate. Din punct de vedere istoric, ideea este prezentă în majoritatea marilor evenimente financiare. De la mania lalelelor Olandeze la Bancorex și FNI, până la criza financiara începută în 2007.

Fiecare “idee” are cel puțin cinci valori:

1) Valoarea intrinsecă: un creion este o ustensilă de scris.
2) Valoarea reală: 1$
3) Valoarea percepută: 1500$
4) Valoarea relativă: cât ești dispus să plătești pentru un creion atunci când trebuie să semnezi un cec și ai un pistol la frunte?
5) Valoarea sentimentală: relativ neprețuită.

Atunci când diferența dintre valoarea reală și valoarea percepută este foarte mare, “ideea” devine un balon de săpun. Continuă să crească atât timp cât oamenii sunt de părere că pot găsi un prost mai mare. În cazul în care devine evident că valoarea percepută este falsă (lipsa noului prost), oamenii intră în panică și balonul explodează, năruindu-se.

Problema este exacerbata de potențialul câștig și de faptul că sunt mulți care chiar câștigă. “Ideea” este însă pur speculativă. Specula fiind, în mod inerent, o practică periculoasă.

Exemplul meu favorit este “Mania Lalelelor”. În Olanda anului 1636, prețul unui bulb costa de zece ori salariul anual al unui muncitor calificat. Prețul a continuat să urce până când una din multele licitații a fost soldată cu eșec. Oamenii au intrat în panică și au început să vândă sub valoarea percepută a pieței. Rezultatul a fost un efect domino, plin cu victime.

(foto: Clarissa Bonet)

Vladimir Stoicescu

Vladimir Stoicescu Blog | Facebook | De același autor

Eu Sunt lumina de la capatul noptii, si adierea vantului de vara. Sunt Alfa si Omega, intunericul in lanul de secara. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt ambitia inaripata si sunt sangele stramosilor. Sunt mormanul de pamant, sunt copilul muribund. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt vipera ce-ti sopteste , si sunt cantecul de leagan Sunt femeia ce zambeste la barbatul care intreaba Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt diavolul cu pene, sunt Adam in pielea goala. Sunt tristetea absoluta, efemera, si fatala. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt o pata de culoare, ba un verde, ba mai tare. Esti un negru! Sunt culoare. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt mainile lui Venus, si sunt catelusul schiop Sunt atent calcand pe tine, cand eu am calcat pe mine. Sunt … sunt … Sunt … sunt? Esti. Cogito ergo sum.

Recomandări

Adaugă comentariu