“Sunt 400 de ani de sonete… Si inca suntem aici.”

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Cu inima largă, despre lucruri dragi mie.

Ies din casă. Clar, vine vara! Îmi fixez un zâmbet pe față, la început puțin forțat, apoi genuin. Urmează să fac lucruri dragi și se cuvine să le întâmpin cu inima largă: voi merge pentru prima dată la festivalul de teatru din Craiova și o voi revedea pe Andreea.

Din București, spre Craiova

Andreea este pasionată de teatru. Traseul la ea este mai sinuos, a venit special din Paris, unde studiază teatru la Sorbona. Sunt deja patru ani de când o cunosc și mai mereu mi-a vorbit despre teatru, spectacole, actori. Îi urmăreşte pe scenă, dar chiar şi atunci când dezbracă hainele personajelor pe care le întruchipează în faţa spectatorilor. Mai nou are un proiect-vis legat tot de teatru care îi “roade” unghiile.

Devin atentă la camarazii  de autobuz. “Nu mai vedem, nu mai auzim! Stăm numai așa…”, îmi atrage atenția vocea unui pasager. Mi s-a părut că vorbește despre teatru și rolul lui. Într-un fel parcă a prevăzut scopul călătoriei mele.

În drum spre Gara  de Nord, mă opresc mai întâi la Teatru Bulandra. Înarmată cu Romeo și Julieta în buzunar, mă simțeam pregătită pentru festival. Celălalt spectacol din București pe care doream să-l văd, Oro de Othello , a epuizat biletele chiar din prima zi.

Festivalului Internațional Shakespeare

În 2012, Festivalului Internațional Shakespeare a ajuns la cea de a opta ediția. Evenimentul se desfășoară în perioada 23 aprilie și 1 mai, în Craiova, cât și în București. Festivalul este organizat de Teatru Național din Craiova „Marin Sorescu” și reunește pe aceeași scenă trupe de teatru și regizori cu recunoaștere internațională, dar nu în ultimul rând trupe locale: Berliner Enssemble în regia Robert  Wilson, Teatrul Municipal din Vilnius (Lituania) în regia lui Oskaras Korsunovas, invitați precum Eugenio Barba (fondatorul International School of Theatre Anthropology), George Banu (Președintele de Onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru AICT/IACT și Președinte al Juriului), Siviu Purcărete ce a montat piesa O furtună cu actorii de la teatru din Craiova, Teatru Național București, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București, Studio “M” din Sf Gheorghe și alții. Țin să precizez că orarul reprezentaților din București nu se suprapun calendaristic cu programul pieselor prezentate în Craiova.

Ajung la casa de bilete.  “Trenul o să fie gol. Doar genialii or să fie în tren”, mă avertizează Andreea. Motivul este simplu. Deschiderea festivalului din Craiova a coincis cu Gala Premiilor Uniter. Arunc o privire în stânga și în dreapta, poate reușesc să zăresc nume mare ale teatrului, poate să recunosc pe cei cu care voi împărți sala ca spectator. Oare jurnaliștii, actori, studenții au uitat că a început festivalul din Craiova? În compartiment, am întâlnit două tinere ce vorbeau germană, cu tunsori îndrăznețe, studente la UNATC. Urma să fim martore ale aceluiași spectacol:  Sonete, în regia lui Robert Wilson, jucat de Teatrul Berliner Enssemle din Berlin.

Cristina Toderas

Cristina Toderas Twitter | Facebook | De același autor

Este în căutarea unui lucru fără formă. Pentru că nu știe cum arată acel ceva, face pași mici către el. Până să-i dea o definiție, se bucură DE și ÎMPREUNĂ oamenii din drum.

Recomandări

Un comentariu

  1. christine

    Frumos articol si plin de detalii si de parfum de scena! Mai vrem asa astfel de articole! Felicitari! 😉

Adaugă comentariu