Și bărbații suferă (și nu doar) câteodată

Despre cum ne-am obișnuit să credem că este corect să judecăm bărbații și femeile cu măsuri diferite.

În următorul moment filmat, veți vedea doi actori britanici, prefăcându-se, pe străzile Londrei, că au o dispută. În prima parte a filmării, bărbatul abuzează fizic și verbal femeia. Este o scenă pe care o vedem, adesea, și în România. Doar că în Londra trecătorii reacționează.

În cea de a doua parte a filmării, cei doi actori inversează rolurile: femeia este cea care îl abuzează fizic și verbal pe bărbat. De data aceasta însă, toată lumea se amuză. La fel cum s-ar fi întâmplat și pe străzile oricărui oraș din România. Surpriza, însă, apare abia la final…

Da, 40% dintre victimele abuzului domestic sunt bărbați. Sigur, statistica este valabilă pentru Marea Britanie. Însă și alte țări lucrurile stau cam la fel (în SUA, de pildă, se presupune că ar exista peste 2,5 milioane de bărbați abuzați domestic în fiecare an; puteți citi mai multe aici).

Sigur, se poate argumenta că violența fizică pe care un bărbat o suportă din partea unei femei nu se poate compara cu ceea ce suporta femeile (chiar dacă există și situații în care femeia este cea mai viguroasă fizic). Însă violența psihică diferă cu ceva? Credeți că un bărbat suportă mai ușor? Că este “mai normal”? Că este “un pămpălău” și, prin urmare, e normal să ne amuzăm?

Adesea, tiparele mentale sunt chiar mai meschine decât am fi tentați să credem…

violenta-domestica

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

2 comentarii

  1. Silvia Marcu

    Bine, recunosc, nu mă repezeam să comentez dacă articolul era scris de o femeie!
    E clar că pentru formarea unui tipar mental se întîlnesc învăţămintele căpătate de la alţii cu proprile experienţe – directe sau indirecte, ceea ce duce la fixare! Ce înţelegem noi din asta? Că din varii motive bărbaţii nu prea s-au plîns (din orgoliul/frică/interes), astfel că frecvenţa cazurilor de violenţă/abuz domestic (de orice fel) apare ca fiind mult mai mare cînd e vorba de femei!
    De altfel, cred că bărbaţii nu vor reuşi să găsi milă, înţelegere etc. nici la ELE, dar nici la EI. Cînd apare un asemenea caz, ELE se simt răzbunate, iar ei îl consideră un „un pămpălău“ pentru că nu a folosit EL primul abuzul şi violenţă!

    1. E un punct de vedere interesant (care, poate, ar merita un spatiu mai mare). O curiozitate: si daca articolul era scris de o femeie, cu se schimbau lucrurile? Nu e vreo ironie la mijloc, e doar o curiozitate.

Adaugă comentariu