O artă care se naște din peisaj. Pentru ca apoi să se retransforme în peisaj.
Se numește land art, este o formă a artei contemporane care a apărut la începutul anilor ‘70 și presupune ca lucrările să fie executate în peisaj, folosind ca mediu de lucru doar ceea ce are de oferit peisajul. Este și motivul pentru care, deși în limba română nu există un termen echivalent acceptat, se poate întâlni destul de des termenul de “artă în peisaj“.
În România, land art-ul se practică de peste 30 de ani. Însă, în timp ce regimul totalitar nu accepta această formă de artă tocmai datorită caracterului său efemer, astăzi “se practică doar izolat, individual, de către artiști “neliniștiți”, nemulțumiți de plafonarea la care s-a ajuns în tehnica tradițională, persoane care încearcă timid să-și înnoiască limbajul plastic” (Emil Dobriban, în cadrul unui interviu acordat lui Andrei Condoros).
Imaginile de mai sus reprezintă câteva dintre sculpturile artistului land art american Richard Shilling. Și, după cum vedeți, multe din lucrările pe care le-am ales pentru exemplificare sunt realizate din frunze. Și am ales aceasta tocmai pentru a evidenția efemeritatea. Sculpturi de o clipă…
(click pe imagini pentru mărire)