Șase superstiții de Sfântul Dumitru

Știați că…

– în tradiția populară există credința că în ziua de Sfântul Dumitru căldura intră în pământ, iar gerul începe să-și arate colții? Și acesta pentru că, spre deosebire de Sfântul Gheorghe care încuie iarna și înfrunzește natura, Sfântul Dumitru desfrunzește codrii și usucă toate plantele.

– ca de mai toate sărbătorile românești, se spune că de Sfântul Dumitru nu este bine să muncești. Dar deloc! Și, evident, doar cine respecta toate tradițiile sărbătorii va fi protejat de necazuri, de primejdii și, dacă e cazul, de lupi. 🙂

– cu toate acestea, în ziua Sfântului Dumitru este bine să se taie coama cailor tineri pentru ca aceasta să crească frumos.

– se spune că dacă în ziua de Sfântul Dumitru este vreme aspră, iarna va fi bună, iar dacă vremea va fi bună, atunci toamna va fi lungă și frumoasă. În plus: dacă va fi lună plină și cerul acoperit de nori, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele. Și încă: pentru a afla cum va fi timpul, ciobanii întind un cojoc: dacă pe acesta se va așeza o oaie neagră, iarna va fi blândă, iar dacă se va așeza o oaie albă, iarna va fi cu multă zăpadă.

– se mai spune că acela care va semăna usturoiul după Sfântul Dumitru va avea parte numai de paguba în anul care vine.

– și nu în ultimul rând: cine are împrumuturi trebuie sa le achite în aceasta zi, dar sa și facă alte socoteli noi.

Sfantul-Dumitru

(surse: 1, 2)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu