Revolutia Revolutiei Americane (si un hohot de ras)

Montresor

“Scurta istorie a Statelor Unite ale Americii este marcată de revoluție: politic și tehnolologic. An American Revolution Revolution explorează pictura și portretistica americană a secolului XVIII prin intermediul lexiconului secolului XXI – actualizari pe facebook, pe twitter, acronime – care s-a strecurat în cultura populară. Revoluția americană a fost plănuită prin intermediul unor mesaje bine formulate, transmise personal sau prin intermediul scrisorilor. Imaginați-vă ce ar fi putut face George Washington dacă ar avut internet. Sau nu.

Tehnologia influenţează cât de mult ştim şi ce credem, precum şi cât de repede şi inteligent ne transmitem ideile. Dar oare modul în care comunicăm reglementează valoarea a ceea ce comunicăm?

Verplanck

Actul fizic de a tasta foarte rapid pe dispozitive mici a avut un impact incontestabil asupra ortografiei, gramaticii şi semnelor de punctuaţie, încurajând un grad de analfabetism care a devenit noua normă socială. Acesta fiind gradul instruirii noastre gramaticale, este el urmat de gradul nostru de pregătire socială şi culturală? Ce ar trebui să facem în legătură cu faptul că Move-On.org are 109.000 de “îmi place” pe Facebook în timp ce Justin Bieber are ceva mai mult de 6 milioane?”

Aproape infinit de multe informaţii furnizate instantaneu ne-au făcut atât de obsedați de are atât de tweet-uri, pokes, buzz-uri, şi actualizări de status încât ne simţim deposedați atunci când nu ne-am logat pentru a verifica cele mai recente postări sau pentru a vedea cine a mai dat like mesajului nostru. Cine nu a intrat în panică la vederea unei singure liniuțe pe telefonul mobil? Suntem sclavii dispozitivelor noastre inteligente, calculatoarelor şi reţelelor sociale la fel de mult, dacă nu chiar mai mult, decât pe vremea unui rege din trecut.

Vanderlyn

Teoriile care susțin că tehnologia mai mult ne izolează se răspândesc și devine ușor să idealizăm viaţa din secolele trecute, considerând-o mai simplă, mai civică, mai inteligentă şi, în mod ironic, mai “conectată”. Ideea este că trăim într-un timp foarte diferită de cel al părinţilor fondatori ai SUA, şi, aparent, priorităţile noastre sunt plasate diferit: ceea ce ne distrează versus ceea ce serveşte societatea. În mod clar o societate trebuie să fie liberă din punct de vedere politic pentru a răsfăţa în lu o astfel de introspecţie. Dar automulţumirea față de libertatea noastră politică ne determină să nu mai putem să vedem potenţialul pentru care strămoşii noştri au luptat?

În cazul în care George Washington ar putea comenta astăzi, ar da click pe butonul “like” sau ar posta “wtf?” pentru ca apoi sa verifice ce a mai scris pe twitter Lady Gaga?”

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu