“Imaginați-vă ce ar fi putut face George Washington folosind Internetul. Sau, mai bine, nu.”
La prima vedere, glumele lui Shawn Huckins pot să pară banale. “În definitiv, ce mare scofală o fi să iei un portret al unui președinte american și să adaugi deasupra câteva litere?”, ar putea mulți să se întrebe privind, de pildă, portretul lui lui George Washington, portret inclus de către pictorul în vârstă de 27 în cel mai recent ciclu al său An American Revolution Revolution.
Și atunci cum se face că, în cele aproape două săptămâni de la lansare, astfel de banalități au reușit să strângă aproape 200.000 de referințe pe internet? Explicația este simplă: în primul rând, sunt picturi nu de imagini prelucrate pe calculator; iar în al doilea rând, Huckins a pictat în maniera unor cunoscuți pictori ai secolului al XVIII-lea.
Așa, și? De un de hohotul de râs? Ei bine, să descifrăm puțin din simbolistica lucrării deja menționate. Portretul lui George Washington, primul președinte al SUA, este o reproducere a unui portret realizat în 1795 de către Adolph Ulrich Wertmuller, unul dintre primii pictori americani.
Altfel spus: portretul unui simbol al culturii politicie, realizat de către un simbol al culturii artistice americane, este readus în prezent prin intermediul unui acronim preluat din actuala cultură urbană americană: ROFL – Rolling On The Floor Laughing (iar pentru cine se îndoiește de “valoarea culturală” a unor astfel de acronime, reamintesc că LOL, OMG și FYI au fost aprobate de Oxford English Dictionary). Și, o dată trecut prin acestă sită – paralela între trecut și prezent, între revoluția politică și revoluția tehnologică -, mesajul nu are cum să nu stârnească un hohot de râs.
La fel se întâmplă și în cazul celorlate lucrări (lui Montresor, de pildă, al cărui “portret orginal” realizat, în 1771, de John Singleton Copley, i-au fost atașate două acronime: 4COL – for crying out loud și IMSB – I’m so bored; lui Verplanck, alte două acronime: LDO – Like Duh Obviously și CWOT – Complete Waste Of Time, iar lui Vanderlyn, TD2M – Talk Dirty To Me). Momentan în care vă propun ca, însoțiți de alte câteva lucrări ale lui Shawn Huckins, să parcurgem împreună argumentul acestui ciclu de lucrări. Credeți-mă, merită!