Știți de unde vine cuvântul “vampă”? Da, exact!
În 1914, Theodosia Burr Goodman, o actriță în vârstă de 29 de ani aflată la început de carieră, a fost distribuită în pelicula A Fool There Was, un film bazat pe poemul Vampirul, una dintre creațiile faimoase ale lui Rudyard Kipling, care spune povestea unei “femei fatale” ce își folosește farmecele pentru a atrage bărbații și a-i duce la distrugere.
Pentru a promova noua producție și noua lor vedetă, studiourile Fox au demarat prima campanie publicitară din istoria Hollywoodului. O campanie de anvergură, în cadrul căreia Theodosia a devenit Theda Bara (anagrama pentru “Arab Death” – Moartea Arabă), o “devoratoare de bărbați” cu un trecut inventat și povești pe măsură, istorisite în presa vremii de “surse sigure”. Filmul a avut premiera în 1915 și s-a bucurat de un răsunător succes. Iar Theda Bara, care a fost poreclită The Vamp – o prescurtare a cuvântului vampir – a devenit cea mai dorită actriță a momentului și primul sex-simbol al Hollywoodului.
Aproape instantaneu, tinerele care doreau să atragă bărbații au început să-i imite machiajul – umbre negre în jurul ochilor și buze de roșu aprins -, femeile au început să se teamă că bărbații le vor seduși, scrisorile de amenințare de la soții, logodnice și prietene au început să curgă, iar filmele cu “vampe” au devenit noua modă.
Și chiar mai mult: în scurt timp porecla avea să intre în limbajul curent, desemnând “un tip de femeie fatală și irezistibilă”. Și, astfel, s-a născut Vampa. Și cuvântul vampă.
(via)