Istoria Bucureștiului, “văzută” de statuia de la Universitate a lui Mihai Viteazu.
În 1865 Primăria Bucureştilor a început să se discute despre realizarea unei statui ecvestre a lui Mihai Viteazu, iar în 1872 documentația privind realizarea statuii i-a fost oferită artistului francez Albert-Ernest Carrier-Belleuse de către o comisie din care făceau parte Alexandru Odobescu, Cesar Bolliac și Theodor Aman.
1874 – Statuia lui Mihai Viteazu este amplasată în faţa Universităţii (Foto: C. Popp de Szathmari)
Stauia, finalizată în 1873, a fost adusă de la Paris la Bucureşti împreună cu soclul de marmură, fiind prima statuie ecvestră din Bucureşti (și a doua statuie publică din oraș). Apoi, printr-un decret domnesc s-a decis amplasarea sa în faţa Universităţii şi inaugurarea ei în anul 1874, pe 8 noiembrie, de ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril. Inaugurarea a avut loc însă pe 8 noiembrie 1874 (aproape șapte luni mai târziu), din pricina presiunilor diplomatice ale guvernelor de la Viena şi Istanbul care vedeau în această statuie un act de independenţă. Inagurarea s-a făcut în prezența principelui Carol I, a principesei Elisabeta, a mitropolitului primat Calinic Miclescu şi a primarului Gheorghe Manu.
1874 – inaugurarea statuii lui Mihai Viteazu
În sepembrie 1877 sunt aduse 3 tunuri otomane capturate de vânători în cursul luptelor de la Griviţa (Războiul de Independență al României) sunt înșirate în jurul statuii.
1877 – o fotografie realizată de Franz Duschek (în stânga, Palatul Șuțu).
1890 – statuia lui Mihai Viteazu într-una dintre primele imagini color realizate în România.