Filmul românesc primește recunoașterea oficială pe cea mai cunoscută platformă de strângere de fonduri publice din lume.
Pe scurt: în 2006, ICR New York demara, sub conducerea Corinei Șuteu, Festivalul de Film Românesc de la New York. Un festival care a avut loc an de an până în 2012 când, în luna august, ca urmare a deciziei lui H.R. Patapievici de a părăsi șefia ICR, Corina Şuteu, fost director al ICR din New York și Oana Radu, director adjunct al instituției au demisionat, iar organizarea ediției 2012 a fost pusă sub semnul întrebării. Însă doar pentru puțin timp: conducerea demisionară a ICR New York s-a reunit în cadrul Romanian Film Initiative și, împreună cu Film Society of Lincoln Center au anunțat organizarea unui eveniment independent: Making Waves. Un festival dedicat noului cinema românesc.
Un eveniment care va avea loc în perioada 29 noiembrie-5 decembrie la New York și care, încă de la început, s-a bucurat de susținerea unor personalități ca Radu Muntean, Cristian Mungiu, Lucian Pintilie, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu și Andrei Ujică. În plus, Festivalul beneficiază de sprijinul Trust for Mutual Understanding şi al Blue Heron Foundation, dar şi al altor susţinători şi donatori, printre care regizorii Bobby Păunescu şi Tudor Giurgiu şi artistul vizual Adrian Ghenie.
Prima reușită a filmului românesc pe Kickstarter
În completarea acestui sprijin financiar, pe 10 octombrie 2012 organizatorii au lansat şi o campanie de strângere de fonduri pe Kickstarter, cea mai cunoscută platformă de crowdfunding din lume, propunându-şi să strângă suma de 20.000 USD din partea publicului fidel al festivalului și ai fanilor filmului românesc din SUA şi România.
O campanie care, mai are doar extrem de puțin până la a deveni primul succes al unui eveniment cinematografic românesc pe cea mai cunoscută platformă de strângere de fonduri publice din lume: astăzi, 31 octombrie 2012, cu nouă zile înainte de încheierea campaniei de pe Kickstarter, Festivalul Making Waves a strâns deja 19.180 USD.
Altfel spus, mai sunt nevoie de doar 820 de dolari până la atingerea obiectivului propus. O sumă care sunt absolut convins că, în cele nouă zile rămase se va strânge. Iar succesul proiectului pe Kickstarter este cu mult mai important decât ar putea să pară la prima vedere. Pentru că este un altfel de “succes de public”.