Prima moneda unica din istoria Europei

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Amintiri din viitor. Pentru că istoria se tot repetă…

Astăzi, 7 februarie 2012, se împlinesc 20 de ani de la semnarea Tratatul de la Maastricht, tratatul care a pus bazele Uniunii Europene. O bună ocazie pentru a ne aminti de “prima monedă unică” europeană.

O poveste care a început acum aproape 150 de ani: pe 23 decembrie 1865 a fost înființată Convenția de la Paris, cunoscută și sub denumirea de Uniunea Latină. Obiectivul Uniunii Monetare Latine era acela de a unifica valutele europene într-o monedă unică, utilizabilă în toate statele membre. Sună cunoscut, nu-i așa? Diferența este că, pe atunci, majoritatea monedelor naționale erau făcute încă din aur și argint.

Uniunea Latină a reunit 32 de țări (printre care Franța, Belgia, Italia, Elveția, Luxemburg, Grecia, Spania, România, Austro-Ungaria, Bulgaria) prin intermediul unor monede de aur și argint care erau bătute de fiecare stat în parte la un gramaj starndardizat: 4,5 grame de argint sau 0, 29 grame de aur. Au existat însă și două absențe notabile: Regatul Unit și Imperiul German. Și, din cauza fluctuațiilor acestor 2 metale, dar și a situației politice încordate, Uniunea Monetară Latină a fost dizolvată la 1 ianuarie 1927, după ce în anii 1920 își încetase activitatea.

Și, nu în ultimul rând: la 10 ani de la înființarea Uniunii Monetare Latine, Danemarca și Suedia pun bazele Uniunii Monetare Scandinave, care în 1876 o câștigă și pe Norvegia ca membru. Moneda unică este coroana, iar metalele componente aveau rolul de a distinge valoarea coroanei: moneda de 10 coroane avea în compoziție aur nordic, cupru, aluminiu și nichel, pe când cea de 5 coroane – cupru și nichel. Uniunea a rezistat dizolvării, în 1905, a alianței dintre Suedia și Norvegia, însă izbucnirea, în 1914, a Primului Război Mondial i-a adus și acesteia sfârșitul.

Alexandra Stoica

Alexandra Stoica De același autor

Pentru a publica în cadrul Cenaclului WebCultura trimite-ne textul tău prin intermediul acestui formular. Și, nu în ultimul rând, te rugăm să citești și cele câteva rânduri scrise aici. Important: autorii care au publicat deja cel puțin trei creații în paginile Cenaclului și doresc pagini de autor sunt rugați să ne contacteze prin intermediul aceluiași formular.

Recomandări

Adaugă comentariu