Prima ediție a “Concursului national de literatură pentru copii și adolescenți”

”Ești născută să scrii basme!”, i-a spus într-o zi Elisabeta mamei sale, Regina Maria.

Pornind de aici, de la Castelul Bran, una din reședințele preferate ale Reginei Maria, preluăm îndemnul și vă spunem și noi: sunteți născuți să scrieți, urmați-vă visul, îndrăzniți să împărtășiți cu lumea întreagă propria lume de lumină și culori. Lăsați cuvintele să prindă viață prin personaje imaginare sau reale, prin întâmplări cu haz și tâlc. Pentru ca micuții care învață alfabetul, dar și cei care au ajuns la vârsta adolescenței să citească cu plăcere aventurile care prind viață prin ochii și inima dumneavoastră!

Vă invităm, astfel, la prima ediție a “Concursului national de literatură pentru copii și adolescenți” organizat de Castelul Bran. O invitație ca o datorie de onoare pentru personalitatea Reginei Maria, cea care a scris, printre altele, “ca un prea plin de frumusețe al inimii”, povești pe care le citea propriilor copii. Povestiri reeditate an de an de Castelul Bran, în ediții bilingve, ilustrate cu desene ale elevilor de la liceele de artă din țară.

“Îmi plăcea să spun povești surorilor mele, iar mai târziu copiilor mei. Frumosul juca un mare rol în toate. Frumusețea de orice fel ar fi fost mă atrăgea, atât de limpede vedeam tot ce povesteam încât făceam pe ascultătorii mei să rătăcească prin locuri pustii, pe vârfuri de munți, pe lungi tărmuri de mare sau prin locuri îngrozitoare, unde se întâlneau cele patru vânturi”, mărturisea regina care, pe lângă scris, a mai fost pasionată de pictură și amenajări interioare.

Concursul este deschis tuturor celor care cred că au acest talent, de a crea lumi fantastice, atât pentru cei mici, cât și pentru cei care au atins pragul adolescenței. Tematica este la alegere, la fel și genul literar (proză, teatru scurt, eseuri, poezii, benzi desenate). Jurizarea se va face pe trei secțiuni de vârstă: școlari (până la 12 ani), adolescenți (12 – 18 ani) și seniori (peste 18 ani).

Premiile se acordă pentru fiecare dintre cele trei secțiuni, toate textele selectate de juriu urmând să fie publicate într-un volum colectiv cu titlul: “Castelul cu povești”. Cea mai apreciată creație literară va fi răsplătită cu Marele Premiu al Castelului Bran, în valoare de 1.000 euro.

Juriul este compus din următoarele personalități:
1. Denis Dinulescu – președintele juriului, prozator, dramaturg, scenarist de film;
2. Doina Ruști – scriitor, traducător, doctor în filologie;
3. Florin Iaru – poet, prozator;
4. Mirela Rețegan – creatoarea Zurli, ziarist, publicist, realizator tv, scriitoare și realizatoare de spectacole pentru copii;
5. Florentina Tănase – actriță la ”Teatrul Țăndărică” București;
6. Anca Ivașcu – Redactor-Șef al Editurii ”Monitorul Oficial” R.A.

Mai multe detalii aici.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu