Prea tineri pentru a se casatori

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Căsătoriile cu copii nu țin cont de continente, limbă, religie sau castă. National Geographic și fotografa Stephanie Sinclair ridică vălul unei lumi terifiante.

În India, este un obicei ca fetițele să fie “arvunite” de mici unor băieţi cu patru sau cinci ani mai mari. În Yemen, Afganistan şi alte ţări cu rate ridicate ale căsătoriei timpurii, soţii pot fi bărbați tineri sau văduvi de vârstă mijlocie sau cei care au răpit victima și, după ce au violat-o, o pretind ca soție.

Asia, în vărstă de 14 ani, își spală noul născut, în timp ce celalălat copil al său, în vârstă de doi ani, se joacă.

O parte dintre aceste căsătorii sunt afaceri poleite în umbrele unor justificări suplimentare: o datorie închisă în schimbul unei mireasa de 8 ani, un conflict de familie rezolvat în schimbul virginității verișoarei în vârstă de 12 ani…

După miezul nopții, micuța Rajani, în vârstă de doar cinci ani, este trezită din somn de unchiul său și dusă la propria sa nuntă. Căsătoriile cu copii sunt ilegale în India, iar ceremoniile au loc, de multe, ori, în zori.

Uneori, astfel de lucruri “ies la suprafață”. Iar când se întamplă să fie așa, sunt doar hrană pentru tabloidele din țări aflate la mii de kilometri depărtare. În 2008 de exemplu, drama prin care a trecut Nujood Ali, o fetiță de 10 ani din Yemen care a avut curajul de fugi de acasă pentru a se prezenta în fața unui tribunal și a cere să divorțeze de bărbatul în vârstă de 30 de ani cu care tatăl o forțase să se căsătorească, a generat titluri în paginile ziarelor din întreaga lume şi, mai recent, o carte tradusă în 30 de limbi: Eu sunt Nujood, am 10 ani şi am divorţat.

Iar în timp ce “lumea civilizată” se înfruptă, hulpavă, din senzațional, dramele acestei lumi terifiante continuă…

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu