Biblioteca Naţională a României propune, în perioada 23-27 aprilie 2012, cu ocazia deschiderii oficiale a noului său sediu, situat în Bd. Unirii, nr. 22, din Bucureşti, un program inaugural intitulat “O perspectivă asupra culturii – Biblioteca Naţională a României”.
Programul O perspectivă asupra culturii – Biblioteca Naţională a României va prezenta publicului larg activităţile şi misiunea unei biblioteci naţionale, zonele de interferenţă între biblioteca naţională şi celelalte tipuri de biblioteci (publice, specializate, de învăţământ, de cercetare), între biblioteca naţională şi alte instituţii info-documentare, precum muzeele, arhivele, centrele culturale.
[citat]23 aprilie[/citat]
Astfel, în 23 aprilie, dată la care sărbătorim Ziua Naţională a Bibliotecarului şi Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor, discuţiile se vor concentra pe definirea conceptului de bibliotecă naţională şi pe biografia şi specificul Bibliotecii Naţionale a României în cadrul familiei europene de biblioteci naţionale; 24 aprilie va fi dedicată bibliotecilor publice şi statutului lor de Agora, de spaţiu formativ şi informativ în societatea secolului XXI; 25 aprilie – bibliotecilor de învăţământ şi rolului lor în educaţia formală şi non-formală; 26 aprilie – bibliotecilor specializate şi importanţei pe care o are cercetarea documentară în orice demers ştiinţific pertinent; ultima zi, 27 aprilie, va fi dedicată statutului şi importanţei colecţiilor patrimoniale din biblioteci, arhive, muzee etc.
Aleasă să se desfăşoare în 23 aprilie, deschiderea oficială a noului sediu se va bucura de prezenţa unor personalităţi marcante ale lumii culturale, profesionale şi politice, discuţiile concentrându-se pe definirea conceptului de bibliotecă naţională, pe biografia şi identitatea Bibliotecii Naţionale a României în cadrul familiei europene de biblioteci naţionale. Prin relaţiile pe care le are cu celelalte biblioteci naţionale din Europa şi din lume, Biblioteca Naţională a României este raportor, la nivel internaţional, privind patrimoniul naţional documentar şi schimburile interculturale. În acest context, biblioteca inaugurează Sala de lectură Dialoguri culturale – spaţiu activ destinat organizării unor evenimente în măsură să ofere o panoramă la zi a culturii altor ţări. Italia, prin intermediul Centrului Cultural Italian „Giovanni Morando Visconti”, este prima ţară invitată să organizeze, în 23 aprilie, un eveniment care va include conferinţe, expoziţii, spectacole, prezentări de modă etc.
Vedeți programul detaliat al zilei de 23 aprilie urmând acest link.
[citat]24 aprilie[/citat]
Cea de-a doua zi a evenimentului, 24 aprilie, va oferi publicului o perspectivă asupra a ceea ce reprezintă azi bibliotecile publice româneşti, ca şi asupra a ceea ce înseamnă funcţia publică a Bibliotecii Naţionale a României: conferinţe, lansări de carte, întâlniri cu scriitorii, spectacole, spaţii de socializare, de schimburi de idei, de experienţe şi de valori.
Vedeți programul detaliat al zilei de 24 aprilie urmând acest link.
[citat]25 aprilie[/citat]
Programul zilei de 25 aprilie va include un portret al Bibliotecii Naţionale Pedagogice „I.C. Petrescu” şi, în dialog, o expunere privind programele de educaţie formală şi non-formală pe care le are în vedere Biblioteca Naţională a României, Conferinţa Naţională a Bibliotecarilor din Bibliotecile Şcolare, expoziţii şi momente artistice de sau dedicate elevilor, o nouă ediţie din seria Ora de literatură la Biblioteca Naţională a României cu Alex. Ştefănescu.
Prin produsele şi serviciile oferite, prin spaţiile dedicate din noul său sediu central (Sala de Copii şi Tineret, Ludoteca, săli multimedia, săli multi-funcţionale etc.), prin programele culturale şi de educaţie non-formală dezvoltate în ultimii ani, Biblioteca Naţională vine în întâmpinarea şcolilor şi publicului tânăr.
Vedeți programul detaliat al zilei de 25 aprilie urmând acest link.
[citat]26 aprilie[/citat]
Ziua de 26 aprilie va fi dedicată, în prima parte, unui seminar-dezbatere privind cele trei instanţe care gestionează proprietatea intelectuală în România: ORDA, OSIM şi Biblioteca Naţională a României (prin funcţia sa de coordonator al Centrului Naţional ISBN-ISSN-ISMN-CIP), precum şi momentului semnării protocolului de preluare de către Biblioteca Naţională a României a Arhivei OSIM de brevete, iar în cea de-a doua parte – unui moment aniversar: 150 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Facultăţii de Medicină Veterinară din Bucureşti. Ziua se va încheia cu o conferinţă susţinută de domnul Nicolae Noica, pe tema clădirilor de biblioteci din România.
Vedeți programul detaliat al zilei de 26 aprilie urmând acest link.
[citat]27 aprilie[/citat]
Ziua de 27 aprilie, care va avea ca temă Biblioteca Naţională a României şi colecţiile patrimoniale, va include: un simpozion dedicat împlinirii a 500 de ani de la încheierea seriei de tipărituri Macarie: Liturghier – 1508, Octoih – 1510, Tetraevangheliar – 1512 (la care sunt invitate să participe personalităţi ale istoriei şi civilizaţiei cărţii), portrete ale Bibliotecii Sfântului Sinod, Colecţiilor Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României din Bucureşti şi Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia – filială a Bibliotecii Naţionale a României etc.
Cu aceeaşi ocazie, Centrul Naţional de Patologia şi Restaurarea Documentelor, care funcţionează în cadrul Bibliotecii Naţionale a României, va coordona seminarul O triadă: conservator, restaurator şi utilizator, la care sunt aşteptaţi să participe specialişti din Bucureşti şi din ţară, şi va oferi publicului, de-a lungul întregii zile, demonstraţii practice privind activităţile de investigare, conservare şi restaurare a documentelor (carte veche, manuscrise, fotografii etc.).
Vedeți programul detaliat al zilei de 27 aprilie urmând acest link.
[…] O perspectiva asupra culturii: Biblioteca Nationala a Romaniei Biblioteca Nationala a României propune, în perioada 23-27 aprilie 2012, cu ocazia deschiderii oficiale a noului sau sediu, situat în Bd. Unirii, nr. 22, din Bucuresti, un program inaugural intitulat “O perspectiva asupra culturii Share this:DiggEmailFacebookRedditLinkedInStumbleUponTumblrTwitterLike this:LikeBe the first to like this post. […]
No coment
Nu am nici o șansă să mă documentez în bibliotecă