“Număr ceasurile bune după numărul despărțirilor posibile”

Câteva dintre gândurile lui Constantin Noica.

“Ce se poate face cu acest «a gândi» românesc plin de măsura ? Experiență de înțelepciune poate; dar experiență de filozofie ? A gândi e, în general, tocmai dimpotriva: a te dezinteresa, a te înstrăina. Sau poate fi și asta; a fost și asta, – iar atunci s-a întâmplat filozofia. Când se vorbește de prin raport la înțelepciunea țărănească, se face o amabilă deviere de sens. Dar fără îndoială că e vorba și aici de o anumită sensibilitate filozofică. Întrebarea e: fără a fi sensibilitatea aceasta o filozofie, poate fi obținuta o filozofie în prelungirea ei? Și are sorti să fie o filozofie mare ?””

(Pagini despre sufletul românesc)

“Orice om la sfârșitul vieții trebuie să scrie Autobiografia unei idei. Ce e mai adânc în noi decât noi înșine este gândul. Ce gând te-a purtat ? Ce gând ai slujit ?””

(Carte de înțelepciune)

“Dacă n-ai avut tăria singurătății, trebuie s-o ai pe cea a însingurării, măcar…”

(Jurnal de idei)

ganduri

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu