Nu mângâiați pisica: stricați microfoanele!

O poveste care, deși pare incredibilă, este cât se poate de adevărată.

În 1966, în plină epocă a războiului rece, SUA au înrolat o serie de pisici pentru a le ajuta în lupta cu fosta URSS. Aceste pisici au făcut parte dintr-un proiect strict secret numit “Acoustic Kitty” (Pisica acustică): pisicilor le erau implantate în trupuri câte o baterie și un microfon, iar în coadă le era implantată o antenă cu intenția de a fi folosite pentru a spiona ambasadele sovietice și a intercepta transmisiile acestora.

Proiectul a avut o finanțare de peste 25 de milioane de dolari, iar prima pisică spion a avut misiunea de “a trage cu urechea” la conversația purtată de doi bărbați aflați în parcul din fața ambasadei sovietice din Washington D.C. Prin urmare, aceasta a fost lăsată în libertate în apropierea țintei stabilite, însă, din nefericire, nu a putut să-și ducă misiunea la bun sfârșit: aproape imediat a fost lovită de un taxi și a decedat.

Chiar dacă această primă misiune a “Pisicii acustice” a fost un evident eșec, cercetătorii militari angrenați în proiect au declarat că acesta reprezintă o victorie de vreme ce au reușit să dreseze o pisică să parcurgă distanțe scurte (chiar dacă nu puteau controla în ce direcție se ca duce pisica în cauză) și, prin urmare, au declarat că este vorba de o “realizare științifică remarcabilă”, chiar și testele ulterioare au eșuat la fel de lamentabil.

Proiectul a fost abandonat în 1967, iar Robert Wallace, fostul director tehnic al CIA, avea să declare că “pisicilor le-au fost scoase echipamentele și, după ce au fost cusute pentru a doua oară, au trăit o viață lungă și fericită”.

Pare incredibil, nu-i așa? Ei bine, pentru a vă convinge puteți citi aici, în format pdf, un document catalogat drept strict secret la acea vreme.

pisica-spion

(surse: 1, 2)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu