Nu mângâiați pisica: stricați microfoanele!

O poveste care, deși pare incredibilă, este cât se poate de adevărată.

În 1966, în plină epocă a războiului rece, SUA au înrolat o serie de pisici pentru a le ajuta în lupta cu fosta URSS. Aceste pisici au făcut parte dintr-un proiect strict secret numit “Acoustic Kitty” (Pisica acustică): pisicilor le erau implantate în trupuri câte o baterie și un microfon, iar în coadă le era implantată o antenă cu intenția de a fi folosite pentru a spiona ambasadele sovietice și a intercepta transmisiile acestora.

Proiectul a avut o finanțare de peste 25 de milioane de dolari, iar prima pisică spion a avut misiunea de “a trage cu urechea” la conversația purtată de doi bărbați aflați în parcul din fața ambasadei sovietice din Washington D.C. Prin urmare, aceasta a fost lăsată în libertate în apropierea țintei stabilite, însă, din nefericire, nu a putut să-și ducă misiunea la bun sfârșit: aproape imediat a fost lovită de un taxi și a decedat.

Chiar dacă această primă misiune a “Pisicii acustice” a fost un evident eșec, cercetătorii militari angrenați în proiect au declarat că acesta reprezintă o victorie de vreme ce au reușit să dreseze o pisică să parcurgă distanțe scurte (chiar dacă nu puteau controla în ce direcție se ca duce pisica în cauză) și, prin urmare, au declarat că este vorba de o “realizare științifică remarcabilă”, chiar și testele ulterioare au eșuat la fel de lamentabil.

Proiectul a fost abandonat în 1967, iar Robert Wallace, fostul director tehnic al CIA, avea să declare că “pisicilor le-au fost scoase echipamentele și, după ce au fost cusute pentru a doua oară, au trăit o viață lungă și fericită”.

Pare incredibil, nu-i așa? Ei bine, pentru a vă convinge puteți citi aici, în format pdf, un document catalogat drept strict secret la acea vreme.

pisica-spion

(surse: 1, 2)

Ne bucurăm pentru că ne citești. Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi.
Ne poți susține prin intermediul unui abonament lunar

sau prin intermediul unei donații.

Mulțumim.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu