Nu mai face pe idiotul

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Din (ne)fericire, viața nu este o sală de judecată.

Nu există un anume standard, nu exista un anumit cod al rațiunii si simțirii. Nu există nici măcar un standard de etică, etica fiind dictată de filozoful pe care tu alegi să-l urmezi. Teoretic nu ai de ce să te temi atunci când mintea ta sălășluiește în legalitate. Legalitate care este dictată de puține legi umane, scrise sau nescrise și incomplete. Nu omorî, nu fura și așa mai departe. Restul depinde doar de tine. În relațiile interumane, calibrăm prisma prin care vedem lucrurile cu persoana la care ne uităm.

Avem tendința să iertam un copil atunci când greșește și suntem mult mai înțelegători cu persoanele pe care le iubim. Din punct de vedere etic sau moral, privim mai critic viețile preoților decât viețile  laicilor. Analizăm cu mai mare înverșunare folosirea metodei științifice de către oamenii de știință și așteptăm mai mult din partea persoanelor care au trecut oarecum prin viață, chiar dacă vârsta și deșteptăciunea nu sunt corelate.

Prostia umană este absurdă și nelimitată. Este omniprezenta indiferent de educație, vârstă, sex și stare socială. Există și oameni deștepti, problema este că deșteptăciunea de multe ori vine cu multă îndoială de sine și eu nu am întâlnit un om mai încrezător decât prostul. Paradoxal, deșteptăciunea nu înseamnă doar inteligență. Poți fi inteligent și prost de bubuie.

Umanitatea a crescut pe umerii unui mănunchi de oameni. Iar noi, noi stăm pe internet și privim citate pe care nici nu le-nțelegem. Citate care ne fac de fapt să fim mai siguri în prostia noastră, citate care creează o iluzie a înțelepciunii. Nu poți interioriza procesul de gândire care a dus la revelație, fapt care denota imposibilitatea înțelegerii totale. Să nu uităm că telefoanele pe care noi ne jucăm, sunt mai puternice decât computerul care a aterizat primul modul lunar.

Nu poți să îi spui prostului că este prost, este o pierdere de timp și energie. Nu poți nici măcar să îl acuzi de asta, nu știe mai mult și nu știe mai bine. Faptul că voi sunteți prezenți aici denotă curiozitate, curiozitatea este unul din ingredientele deșteptăciunii. Nu sunteți proști și asta vă face responsabili. Aveți o datorie în primul rând față de voi și poate și față de lumea asta.

Să ne ajute… cine ne ajută.

Vladimir Stoicescu

Vladimir Stoicescu Blog | Facebook | De același autor

Eu Sunt lumina de la capatul noptii, si adierea vantului de vara. Sunt Alfa si Omega, intunericul in lanul de secara. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt ambitia inaripata si sunt sangele stramosilor. Sunt mormanul de pamant, sunt copilul muribund. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt vipera ce-ti sopteste , si sunt cantecul de leagan Sunt femeia ce zambeste la barbatul care intreaba Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt diavolul cu pene, sunt Adam in pielea goala. Sunt tristetea absoluta, efemera, si fatala. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt o pata de culoare, ba un verde, ba mai tare. Esti un negru! Sunt culoare. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt mainile lui Venus, si sunt catelusul schiop Sunt atent calcand pe tine, cand eu am calcat pe mine. Sunt … sunt … Sunt … sunt? Esti. Cogito ergo sum.

Recomandări

4 comentarii

 1. nucă de cocos

  nu mai face*

  1. In contextul articolului, titlul avea sens exact asa cum era: “nu mai fa pe idiotul”. Insa, cum am vazut ca multi nu au rabdare sa vada contextul (si sa judece formularea astfel), am preferat sa “corectam”, pentru ca, in cele din urma, (con)textul este important. Multumim.

 2. mos soiman

  “Umanitatea a crescut pe umerii unui mănunchi de oameni.”
  Gresit.
  Somnul compasiunii naste limita.

 3. Sentiveanu Vasile

  “Din punct de vedere etic sau moral” ar trebui sa avem mai multe scoli si nu biserici. In felul acesta vom avea mai putini “prosti”.

Adaugă comentariu