Noaptea când trebuie să fotografiezi Luna

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Pentru pasionații de fotografie: cea mai bună oportunitate de a fotografia Luna din ultimii 20 de ani.

“Super Luna” reprezintă un fenomen astronomic care constă în suprapunerea fazei de Lună plină/ Lună nouă cu poziția satelitului la perigeul – punctul cel mai apropiat de Terra de pe orbita satelitului – traiectoriei sale circumterestre. Pe parcursul unui an calendaristic pot fi observate, în medie, aproximativ 4-6 “Super Luni”. Însă doar aproximativ o dată la un an și 48 de zile Luna se află la perigeul maxim.

În noaptea de 10 spre 11 august Luna nu doar că va fi la perigeul maxim, dar se va și afla la cea mai mică distanță față de Pământ din ultimii 20 de ani (aproximativ 356.896 de kilometri de Terra). Așa se face că Luna din această noapte va părea cu aproape 14% mai mare decât de obicei și cu aproape 30% mai strălucitoare (chiar dacă atunci când o privim cu ochiul liber s-ar putea să nu ne dăm seama prea bine de diferențe). Potrivit cercetărilor de la Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, în România fenomenul va putea fi observat duminică, începând cu ora 21:12.

“Super Lună” este un termen nou introdus în astronomia modernă și a fost inventat de astronomul Richard Nolle în 1979. Termenul, foarte pompos, a devenit foarte popular în ultimii ani. Anterior, astronomii numeau acest fenomen pur și simplu “Lună plină la perigeu”, respectiv “Lună nouă la perigeu”.

Următoarea “Super Lună” va putea fi observată în data de 9 septembrie, însă fenomenul nu va fi la fel de spectaculos.

Acestea fiind spuse, vă invităm să vedeți aici o galerie de imagini de la Super – Luna din 2012, iar aici o galerie de la Super – Luna din 2013 și, în cazul în care reușiți să faceți o fotografie care vă place să ne lăsați un link prin intermediul comentariilor.

(via)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu