Mr. Gaga, filmul JTI la TIFF

JTI a prezentat la Transilvania International Film Festival (TIFF) proiecția specială a filmului Mr. Gaga, un documentar artistic extraordinar despre coregraful israelian Ohad Naharin.

Regizorul filmului, Tomer Heymann, a fost prezent în sala cinematografului Florin Piersic din Cluj, unde a avut loc proiecția, vorbind cu pasiune și căldură despre revelația dansului, despre “Gaga”, limbajul mișcării inventat de Naharin, despre cei opt ani de muncă la această peliculă pe care a șlefuit-o ca pe un diamant, editând din 1.300 de ore de filmare o poveste simplă, puternică și cursivă, de 100 de minute. Filmul urmărește viața unuia dintre cei mai inovatori dansatori și coregrafi ai lumii, creionând un portret dur și strălucitor al artistului în vârstă de 64 ani, pe parcursul său artistic în SUA, Elveția şi Israel, unde si-a legat numele de Alvin Ailey, Bejart Ballet și, mai ales, Batsheva Dance Company.

De-a lungul timpului, JTI și-a asociat numele cu cele mai desăvârșite expresii ale dansului. Întâlnirile JTI, eveniment anual devenit un reper cultural de excepție, a adus pe scenele românești nume ca Bejart Ballet Lausanne, Culberg Ballet, Tango Pasion, Alvin Ailey, Joaquin Cortes, Nacho Duato, Baletul din Monte Carlo, Sylvie Guillem și Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu și Baletul National Chilian, Alonzo King Lines Ballet din San Francisco, Maria Pages și Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company sau, în această toamnă, patru mari legende ale dansului contemporan – Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke și Dominique Mercy.

În cadrul TIFF, JTI continuă tradiția Întâlnirilor și prezintă la fiecare ediție filme de artă, legate de lumea dansului: La Danse în regia lui Frederick Wiseman și Pantofiorii roșii, în regia lui Michael Powell și Emeric Pressburger, Pina lui Wim Wenders, premiera, în România, a proiecției 3D, Ballroom Dancer, regizat de Andreas Koefoed și Christian Holten Bonke, Dancing on broken glass, regizat de Marek Ťapák sau Păsări rare, în regia lui T.M. Rives.

TIFF este cel mai important eveniment din Romȃnia dedicat filmului, fiind și primul festival internațional de film de lung metraj din țară, înființat în 2002 și organizat de Asociatia Pentru Promovarea Filmului Românesc. La TIFF au fost prezentate, în premieră, multe dintre filmele care au marcat istoria cinematografiei românești: Occident, Moartea domnului Lăzărescu, Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii, California Dreamin’, 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, precum și Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu; Marți, după Crăciun sau Aurora.

JTI este membră a Grupului Japan Tobacco (JT), unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din tutun. Având sediul central la Geneva, Elveția, JTI are circa 26.000 de angajați și operațiuni în peste 120 de țări. Compania susține instituții cum ar fi Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, Muzeul Teatrului La Scala din Milano, Muzeul Luvru din Paris sau Centrul Artelor din Kuala Lumpur. În România, JTI sponsorizează unele dintre cele mai importante evenimente culturale: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, TIFF, Festivalul de film Comedy Cluj, turneele naționale Pianul Călător, Flautul de Aur, Duelul Viorilor, proiectele Gigi Căciuleanu Romania Dance Company etc. De asemenea, Întâlnirile JTI, eveniment organizat anual începând din 2000, reprezintă un reper de tradiție pentru iubitorii dansului contemporan din România. Sinonime cu calitatea și excelența, Întâlnirile JTI recomandă Garantat 100% și webcultura.ro.

Florin-Piersic-Gilda-Lazar

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu