Mica țiganiadă

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Sunt convins că tot ce am să spun acum nu mă va ajuta să câștig un concurs de popularitate.

Însă, uitându-mă în oglindă parcă nici nu am gâtul suficient de lung pentru a fi încoronat Miss Univers. Trebuie ca uneori să spunem lucrurilor pe nume, fără să zăbovim prea mult asupra reacțiilor altora. Unii dintre noi numesc asta integritate, alții o alintă afectuos drept prostie.

Pot sa fac problema mult mai dulce și să adaug un strat sănătos de zahar pudră. Zahăr ce poate însă duce la comă diabetică și la neînțelegerea problemei.  Nu sunt recunoscut pentru tendința mea de a-mi alinia cuvintele cu cerințele culturale ale “bunului simt”. Caucazienii sunt albi, African americanii sunt negri, nativii americani sunt indieni și r(r)omii sunt țigani. Motivul este unul simplu, nu găsesc nimic derogatoriu în asta și pe mine nu ma deranjează dacă cineva mă “acuză” că sunt alb.

Știm cu toții de “răscoala” relativ recentă din Marea Britanie împotriva românilor. Ne acuzau de ce ne acuză și alte țări din Uniunea Europeană, evit să trec în revistă. Nu pot spune ca am fost surprins, Europa trece printr-o perioadă de naționalism feroce, o perioadă ce va cauza, probabil, mari probleme în viitor.

Cât despre reacția românilor noștri la posterele anti-imigrare publicate de unii britanici în mediul virtual: “Ăștia nu sunt români, sunt țigani.”

Citesc eu mai departe, mă gândesc că, poate, era doar o persoană cu un neuron conectat oarecum anapoda. Același comentariu și iar același comentariu și iar același comentariu cu 100 de “like”-uri fierbinți, stridente și amare.

Poate sunt eu imbecil și nu înțeleg substratul acestei mentalități, poate îl ințeleg prea bine. Poate oamenii se refereau la o etnie și nu la o naționalitate, poate erau foarte confuzi.

Rasa și etnia sunt doua concepte foarte subiective și pot fi ușor abuzate. Poți spune că o “rasă” este compusa din oamenii care au aceiași grupă de sânge, ori poți spune că întreaga omenire este o rasă. Poți clasifica toți oamenii cu aceiași religie sau limbă ca o etnie. Problemele apar atunci când oamenii confundă naționalitatea cu etnia și cu rasa.

Țiganii sunt români, la fel de români ca tine și au exact aceleași drepturi ca alți cetățeni ai României. Faptul că unii oameni aleg să uite asta este strigător la cer. În mintea mea, “țigănismul” este o stare de spirt: am întâlnit foarte multi “țigani” cu păr blond și ochii albaștri. Sunt de părere că problemele pe care România le are cu “țiganii” izvorăsc din lipsa de educație și nu sunt neapărat corelate cu rasa sau etnia. Într-un final, totul se rezumă la sărăcia lucie și la lipsa acuta a oportunităților.

Sa nu uităm că și țiganii se nasc, trăiesc și mor. Iubesc, se bucură, plâng și simt durerea. Nu uita, stimate cititor, că împarți aceleași molecule de aer. Da, în timp ce tu te lăfăi în aerul pur-sânge românesc, tragi în piept molecule ce au zăbovit cândva în plămânii calzi ai unui țigan. Putem spune că, în acel moment, o parte din tine este de “etnie romă”.

Vladimir Stoicescu

Vladimir Stoicescu Blog | Facebook | De același autor

Eu Sunt lumina de la capatul noptii, si adierea vantului de vara. Sunt Alfa si Omega, intunericul in lanul de secara. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt ambitia inaripata si sunt sangele stramosilor. Sunt mormanul de pamant, sunt copilul muribund. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt vipera ce-ti sopteste , si sunt cantecul de leagan Sunt femeia ce zambeste la barbatul care intreaba Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt diavolul cu pene, sunt Adam in pielea goala. Sunt tristetea absoluta, efemera, si fatala. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt o pata de culoare, ba un verde, ba mai tare. Esti un negru! Sunt culoare. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt mainile lui Venus, si sunt catelusul schiop Sunt atent calcand pe tine, cand eu am calcat pe mine. Sunt … sunt … Sunt … sunt? Esti. Cogito ergo sum.

Recomandări

4 comentarii

 1. anca

  Tot respectul meu pentru acest articol! multumesc.

  1. Viorel Maier

   Prietene, sa incepem cu inceputul. Iti propun sa pornim de la conceptul “agree to disagree”. Aceasta idee am intalnit-o si in formularea “nu exista progres daca oamenii sunt mereu de acord unii cu altii”.

   Nu doar conceptele de rasa si etnie sunt “foarte subiective și pot fi ușor abuzate”. Chiar cele majore (dreptate, adevar, viata, dragoste, etc.) sunt la fel. Asa ca acesta nu poate fi un motiv de a le ignora din folosirea lor uzuala.

   Intr-adevar, tiganii sunt si ei CETATENI romani, au aceleasi drepturi, dar si DATORII.

   De ce crezi ca in mentalul general romanesc, nemtii, de pilda, sunt asociati cu ordinea, disciplina, pricepera tehnica, pe cand tiganii …

   In mod sigur, ei nu au in plus o gena a raului. Iar saracia si lipsa de oportunitati se intalneste, cam la acelasi nivel, si la romani.

   Intr-adevar, si tiganii sunt ai nostri. Pentru binele mers al tarii avem datoria sa ne ocupam mai mult de ei. Dar ar trebui sa o faca in primul rand co-etnicii lor, atat cei ultra-bogati, ca si noua generatie de intelectuali.

   1. Vladimir Stoicescu

    Nu suntem prieteni, suntem doi oameni care poarta o discutie in mediul virtual. Nu are rost sa ne ascundem in spatele aparentelor amabilitati si nici nu cred ca este indicat.

    Nu am vorbit despre adevar, viata sau despre dragoste. Am vorbit despre etnie si rasa. Faptul ca sunt si alte idei la fel de subiective, nu exclude si nici nu diminueaza importanta subiectului pe care eu l-am despicat. Ideea principala nu este subiectivismul uman, ideea este “revocarea cetateniei” unui procent destul de mare pe baza undei gandiri defecte.

    Cetatenia aduce implicit si indatoriri, nu am considerat ca este necesar sa mentionez asta.

    Ai dreptate, nemtii sunt asociati cu ordine, disciplina si pricepere tehnica. Ordinea si disciplina au fost intrebuintate si de Adolf Eichmann in determinarea “mersului trenurilor”. Priceperea tehnica a ajutat si la crearea “dusurilor”, insa asta nu inseamna ca eu asociez poporul German cu Holocaustul.

    Iti dau dreptate, saracia si lipsa oportunitatilor afecteaza pe toata lumea. Discutia nu a fost despre toata lumea, discutia a fost despre tigani. Daca discutam despre toata lumea, numeam articolul “Mica Toata Lumea”. Te inseli asupra nivelului: 8% din copiii “romani” traiesc sub pragul saraciei si 35% din copiii “tigani”.

    “Trebuie sa o faca in primul rand co-etnicii lor” este un concept uman, insa este un concept care separa si trage linii. Nu m-am referit la ultra-bogati si nici la intelectuali, m-am referit la omul de rand. Sa presupunem ca 10% (aleatoriu) din “romani” sunt ultra-bogati sau intelectuali si sa presupunem (absurd) ca procentul se mentine si la “tigani”. Chiar si prin prisma numerelor, este evident ca balanta de putere este in favoare “romanilor”. Trebuie sa se ajute si singuri, insa nu este indicat sa astepti ca un “bolnav de cancer” (“roman” sau “tigan”) sa fie responsabil pentru gasirea propriului “antidot”.

    1. Viorel Maier

     Te rog sa ma ierti pentru apelativul “prietene”. Citind si recitind mesajul tau, am simtit in el o suflare de gheata. Chiar atat de tare te-a suparat ce ti-am scris ?
     In Romania nu se pune in cazul tiganilor problema “revocarii cetateniei”, ci a asumarii ei. Responsabile. Atunci cand iti clamezi drepturile, trebuie sa iti indeplinesti si obligatiile.
     M-a surprins neplacut divagarea cu Adolf Eichmann si Holocaustul. Total deplasate fata de subiect.
     Vad ca esti documentat. De ce nu spui si ca dintre familiile de tigani care nu-si lasa copiii la scoala, reducandu-le sansa de evolutie, doar in mica proportie motivul este lipsa hainelor si a rechizitelor.
     Foarte multi romani evita sa angajeze tigani. Atunci, etnia lor ar trebui sa ia initiativa creerii unor locuri de munca.
     De ceva ani vin din strainatate ajutoare directionate catre ei, Statul mai face si el cate ceva. Dar ei ce fac pentru a iesi din marasm ?

Adaugă comentariu