Libertatea de catifea

“Artist poți să fii și punând potcoave la cai.”

Mereu tânărul Florian Pittiș despre perioada romantică a Internetului, într-un interviu acordat în anul 2007…

“Un gânditor ungur denumea rezistența prin cultură velvet prison (închisoarea de catifea) și ideea mea a fost că oricum este o etapă depășită. E foarte frumos că niște istorici se ocupă de asta, dar pe mine mă interesează mult mai mult, în momentul de față, universul www, căruia eu i-am spus velvet freedom.

(…)S-a născut deja o nouă civilizație, o civilizație paralelă pentru unii. Această civilizație numită www, cum foarte inspirat o numea un prieten de-al meu din America. Se caută o titulatură pentru noua generație, iar cea mai frumoasă denumire e cea de “dot-com”. Eu am avut pe vremuri și o rubrică cu o titulatură ca aceasta. Aici lucrurile stau cu totul diferit decât în civilizația obișnuită. Libertatea este mult mai mare. S-a ajuns chiar la un nou limbaj, cu totul altul decât cel obișnuit… Mai mult, limbajul la care s-a ajuns aduce cu scrierea prin pictograme, cuneiforme, hieroglife, iconițe…

În România, un utilizator de Internet este o persoană destul de abstractă și neutră. Nu știi și nici nu contează dacă fumează… Dacă bea alcool, s-ar putea să tasteze greșit. În rest, În ceea ce privește fumatul, nu e obligatoriu să ai o evidență pe Internet. Nu e nici un fel de contradicție. Singurul război important este între scrumul țigării și tastatură. Obraznic, scrumul cade pe tastatură și, ce e mai grav, dacă te uiți la degetele mele o să vezi că sunt galbene atât la mâna dreaptă, cât și la stânga. Fumez cu ambele mâini din cauza mouse-ului.”

Florian Pittiș – interviu publicat în Suplimentul de Cultură, august 2007

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu