Libertatea de catifea

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

“Artist poți să fii și punând potcoave la cai.”

Mereu tânărul Florian Pittiș despre perioada romantică a Internetului, într-un interviu acordat în anul 2007…

“Un gânditor ungur denumea rezistența prin cultură velvet prison (închisoarea de catifea) și ideea mea a fost că oricum este o etapă depășită. E foarte frumos că niște istorici se ocupă de asta, dar pe mine mă interesează mult mai mult, în momentul de față, universul www, căruia eu i-am spus velvet freedom.

(…)S-a născut deja o nouă civilizație, o civilizație paralelă pentru unii. Această civilizație numită www, cum foarte inspirat o numea un prieten de-al meu din America. Se caută o titulatură pentru noua generație, iar cea mai frumoasă denumire e cea de “dot-com”. Eu am avut pe vremuri și o rubrică cu o titulatură ca aceasta. Aici lucrurile stau cu totul diferit decât în civilizația obișnuită. Libertatea este mult mai mare. S-a ajuns chiar la un nou limbaj, cu totul altul decât cel obișnuit… Mai mult, limbajul la care s-a ajuns aduce cu scrierea prin pictograme, cuneiforme, hieroglife, iconițe…

În România, un utilizator de Internet este o persoană destul de abstractă și neutră. Nu știi și nici nu contează dacă fumează… Dacă bea alcool, s-ar putea să tasteze greșit. În rest, În ceea ce privește fumatul, nu e obligatoriu să ai o evidență pe Internet. Nu e nici un fel de contradicție. Singurul război important este între scrumul țigării și tastatură. Obraznic, scrumul cade pe tastatură și, ce e mai grav, dacă te uiți la degetele mele o să vezi că sunt galbene atât la mâna dreaptă, cât și la stânga. Fumez cu ambele mâini din cauza mouse-ului.”

Florian Pittiș – interviu publicat în Suplimentul de Cultură, august 2007

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu