“Lectura este, pentru omul modern, un viciu sau o osândă”

“Ai noștri s-au deprins cu cărți care se citesc singure.” (Nicolae Iorga)

“La ce sunt bune cărțile? Îmi vine să răspund: la totul și la nimic. Poți trăi foarte bine fără să citești. Milioane de oameni n-au deschis niciodată o carte. A vrea să le explici ce pierd e totuna cu a explica unui surd frumusețea muzicii lui Mozart. În ce mă privește, mă număr printre cei care nu pot trăi fără cărți. Resimt fiecare zi fără o carte ca pe o zi pierdută.” (Nicolae Manolescu)

“Lectura este, pentru omul modern, un viciu sau o osândă. Citim ca să trecem examenele, să ne informăm sau citim din profesiune. Mă gândesc însă că lectura ar putea implica și funcții mai nobile, adică mai firești.” (Mircea Eliade)

“Mai vârtos să înțelegi ce citești, că a citi și a nu înțelege este a vântura vântul și a fierbe apa.” (Miron Costin)

“Citește zi și noapte, rătăcind prin spaima veacului, și nu uita că lectura suplinește oricând opiul. Cărțile trebuie înghițite ca prafurile adormitoare. Nimeni nu citește pentru a ști, ci pentru a uita.” (Emil Cioran)

“Lectura viciu și conversația-sporovăială ne împiedică și meditația și visarea. Lectura-viciu, fără de studiu, nu ar trebui să rămână nepedepsită.” (Constantin Brâncuși)

“În viață trebuie să înveți să citești printre rânduri și în oameni. Să citești printre vorbele lor și chiar dincolo de ele. Uneori, un oftat povestește mai mult decât un roman-fluviu, o privire – mai mult decât o bibliotecă.” (Ileana Vulpescu)

“Sunt oameni care citesc o singură carte (experiența vieții) și oameni care citesc mai multe – asta e tot.” (Constantin Noica)

O serie de picturi ale artistului britanic Jonathan Wolstenholme.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

3 comentarii

  1. “Nimeni nu citeste pentru a sti, ci pentru a uita” spunea Emil Cioran. Nu cred ca pot fi de acord. Citesc ca sa stiu, citesc ca sa visez, citesc pentru a calatori acolo unde nu voi putea ajunge vreodata. Citesc pentru ca stiu ca pot sa inteleg lumea din jurul meu. Imi pare rau de cate ori uit cele ce am citit. Stiu insa ca lucrurile cu adevarat importante nu se uita, ies la iveala ori de cate ori ai nevoie de ajutor. Cartile pe care le-ai rasfoit raman “transcrise” in subconstientul tau vrei sau nu vrei.

    1. diana

      citesti pentru a uita grijile, problemele, neajunsurile vietii

  2. Liviu

    Daca vrei o viata buna si linistita, mai bine nu citesti. Astfel te complaci cu starea societatii si a oamenilor din jur si totul e bine.
    Cand incepi sa citesti, incep frustrarile pentru ca ajungi sa cunosti cum ar trebui sa fie lucrurile, insa ele nu sunt asa. Si nu poti face nimic.

Adaugă comentariu