Lectura 2.0, așa cum a fost.
“Cine și ce mai citește în România relelor sociale?” – aceasta a fost întrebarea la care organizatorii evenimentului Lectura 2.0 și invitații lor – Cetin Ametcea, Cristian China-Birta, Andreea Burlacu, Miruna Meiroșu și Loredana Modoran – au încercat să găsească răspuns împreună cu toți cei prezenți ieri seară în Absintherie Sixtina.
Și a fost prezentă lumea multă, “neașteptat de multă pentru un eveniment la care se vorbește despre cărți”, după cum spunea Cetin care a vorbit despre cărți așa cum doar un om pasionat de lectură poate să o facă. Așa cum a vorbit și Cristi, cel atât de pasionat de romanele istorice (de altfel, lucru știu de toți aceia care îi urmăresc blogul. Și la fel cum a făcut și Andreea, cea care a avut o contribuție majoră – chiar dacă Andreea a păstrat-o mereu în umbra modestiei personale – în proiectul care s-a numit Lecturi Urbane. Și, evident, așa cum au făcut și Miruna și Loredana, care au reușit să îmbine perfect cititorul de carte cu profesionistul care își desfășoara activitatea în industria cărții.
Și, mai ales, așa cum au făcut-o toți aceia prezenți la eveniemnt. Oameni frumoși și modești alături de care – vă jur! – nu ai cum să nu te simți bine. Și, mai ales, oameni care citesc. Citesc cu pasiune, citesc constant, citesc pur și simplu, firesc, așa cum alții doar respiră.
Concluzia serii: da, lumea citește cărți. Românii citesc cărți. Tinerii României citesc cărți. Firește, nu toți. Dar când au citit toți românii vreodată (sau toti spaniolii, germanii, americanii etc)? Cât de muot contează “procentul citirilor la mia de locuitori”? Personal, cred că întrebarea este extrem de superficială. Pentru că, în fapt, ceea ce contează cu adevărat, este cât de mistuitoarea este pasiunea împărtășită de un anumit grup de oameni. Și care este capacitatea acestei pasiuni de a “molipsi” și pe alții. Și, fie și numai din ceea ce am văzut la Lectura 2.0, tinerii cititori ai României chiar au capacitatea de a molipsi de dorința lecturii o bună parte a acestui popor.
Au mai scris despre Lectura 2.0 Sabina Cornovac și Ioana Barbu.
Foarte interesanta intalnirea, chiar trebuie sa se organizeze mai des astfel de treburi.