Lectia despre cub

Un scurt film despre un cub de hârtie devine viral. Și pune pe gânduri o întreagă comunitate.

Proteigon este un film de doar un minut și jumătate care, după ce a fost lansat, a pus pe jar o întreagă comunitate.

Realizat de către francezul Steven Briand, un foarte tânăr absolvent al Școlii Naționale Superioare de Arte Decorative din Paris, Proteigon este un stop-motion. Ceea ce intrigă este tehnica folosită. Și cum Steven nu a dat detalii nici despre echipamentul folosit și nici despre metodele utilizate, toată lumea speculează pe marginea potențialului pe care îl are tehnica stop-motion.

În esența, tehnica stop-motion (cunoscută si sub numele de acțiuni oprite sau cadru cu cadru) presupune folosirea unor cadre fotografice reale ale unor obiecte, care, rulate unul după altul, dau senzația de mișcare.

“Se ia o bucată de piatră, /se ciopleşte cu o daltă de sânge,/ se lustruieşte cu ochiul lui Homer,/ se răzuieşte cu raze/ până cubul iese perfect./ După aceea se sărută de numărate ori cubul/ cu gura ta, cu gura altora/ şi mai ales cu gura infantei./ După aceea se ia un ciocan/ şi brusc se fărâmă un colţ de-al cubului./ Toţi, dar absolut toţi zice-vor:/ – Ce cub perfect ar fi fost acesta/ de n-ar fi avut un colţ sfărâmat!” (Nichita Stănescu, Lecția despre cub)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

2 comentarii

  1. Oli.fort

    Nu pare a fi ceva nou, doar filmare cu o camera fixa, combinata
    cu 3D, camera tracking ..

    1. Multumesc frumos. E cea mai completa explicatie care mi s-a oferit pana acum.

Adaugă comentariu