Lazăr sau vremea dintre valuri

Un spectacol-simbol în regia lui Ștefan Ruxanda. Premiera: 16 martie 2015, la Teatrul Național București.

Lazar-sau-vremea-dintre-valLazăr sau vremea dintre valuri” este o alegorie tragi-comică despre societatea de azi și metehnele ei.

Lazăr sau vremea dintre valuri face diferența dureroasă între mișcarea veșnic pe orizontală a ființei umane și jertfa celui care aspiră la nostalgia cerului.” (Mihail Gavril)

Acțiunea se petrece în universul închis al unei corăbii care plutește în derivă de nu se ştie când. Echipajul şi călătorii sunt confruntaţi cu un eveniment excepţional: moartea comandantului. Înmormântarea acestuia, alegerea noului comandant, stabilirea noilor reguli şi relaţii interpersonale, care le întăresc pe cele vechi, ameninţarea unei furtuni iminente sunt tot atâtea prilejuri pentru ca fiecare personaj în parte să încerce să se dezvinovăţească şi să-i învinovăţească pe ceilalţi, singurul lucru care contează pentru eroii piesei fiind să-şi păzească pielea şi statutul.

Lazăr sau vremea dintre valuri

Text de Mihail Gavril
Regia: Ștefan Ruxanda
Scenografie şi costume: Andrei Răduț, Roxana Dumitrache

Distribuția

Mihai Marinescu – Cârmaciul
Petru Ciobanu – Păzitorul
Alexandru Madaraș – Vâslașul
Vlad Gălăţianu – Poporul
Ileana Olteanu – Secretara
Dan Clucinschi – Comandantul
Ionuţ Marcu – Lazăr

Durata

1h 15 min, fără pauză.

Alături de veşnic îngrijoraţii Cârmaci, Comandant, Secretară, Păzitor, Vâslaș și Popor, pe corabie trăiește, umil şi dispreţuit, și Lazăr, singurul personaj căruia autorul i-a dat un nume. Lazăr este cel care va plăti pentru toate relele care se întâmplă pe vas, deși este singurul care nu numai că nu are nici o vină, ci şi singurul care le-a făcut bine celorlalţi.

“Piesa lui Mihai Gavril este o parabolă parodică a democraţiei demagogice, dar şi a alienării existenţiale a omului rămas fără memorie şi fără transcendenţă. Creştinul este familiarizat cu alegoria Bisericii ca o corabie ce străbate talazurile lumii spre limanul mântuirii. Când se pierde însă relaţia vie cu Dumnezeu, Arca Învierii devine Corabie a Nebunilor. Iar restul mesianic de umanitate, întruchipat aici de Lazăr, smeritul vindecător, retrăieşte drama răstignirii. Dar jertfa şi plânsul sunt început al vindecării/mântuirii.” (Răzvan Codrescu)

Biletele se pot procura online de pe bilet.ro și de pe site-ul Teatrului Național București, iar volumul cu textul piesei “Lazăr sau vremea dintre valuri” de Mihail Gavril poate fi achiziționat în seara spectacolului din foaierul Sălii Mici a TNB.

Lazar

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu