Las Vegas

Geografii subiective.

Mirajul norocului “aplicat”, un loc selectiv, de acţiune, tumultuos, curajos, în care viața irupe odată cu lăsarea întunericului, acesta este fantasticul Las Vegas.

Nu e un tărâm uşor, kitsch-ul e o draperie, iar turismul o faţadă. Locul e o “imagine” prin excelenţă. Dar accesul la o astfel de lume costă. În acest iarmaroc al extravaganţei, al straniului fără limite, mobilul, premisa e câştigul. Este un loc al împătimiților de tot felul, iraţional şi anevoie de cucerit, malefic, faustic şi machiavellic. Cu pofte pantagruelice, oraşul e patronat de suflul câştigului, tăinuit de zeiţa Fortuna. E un loc imprevizibil, o cutie a Pandorei, cu o viaţă trepidantă, dar de suprafaţă, cu mult răsfăţ – zgomotoasă, dansantă –, plină de excese.

În toată această bizarerie de paradă, împănată cu exotisme, Las Vegas-ul îşi mai păstrează şi o faţă curată. În acest aluat cinic, încărcat de “replantări” ciudate, din Europa şi de aiurea, există şi unele lucruri de calitate.

În tot acest paradis al succesului facil, unde totul e permis şi nimic nu pare să lipsească, moda îşi are preţul şi prestaţia ei. Cinismul neîndurător al dolarului rămâne, totuşi, suveran. Îşi construieşte şi impune propria-i estetică şi nu-i pasă de nimeni şi de nimic. Se spune că banul n-are miros, dar nu e un lucru prea sigur. Aici, banul îşi are propriul iz – de cocleală şi de mână asudată – săţios, unic şi imposibil.

Repertoriul uman întâlnit aici e unic, complex şi determinant. Acest deşert cultural capătă diverse semnificaţii: “Land of dreams & suckers” sau locul în care “The life is those who dare“.

Euforia perpetuă de aici a dus, probabil, la situaţia în care niciun american mediu nu mai citeşte astăzi Shakespeare. Nu numai că nu simte nevoia de a-l citi pe dramaturg, dar este chiar mulţumit că se poate lipsi de el. I se pare un amănunt de-a dreptul exotic / bizar dacă cineva declară că citeşte (şi) piese de teatru.

În această lume OK-izată, cu acel “student way of life” (chefuri, băutură, nopţi albe, sex, muzică şi culturi alternative) idealul de de armonie ar suna ca… apa în pivniţă.

***

Frumosul înseamnă cumpătare, alegere a locului potrivit, între libertate şi necesitate”, dar nu în Las Vegas.

Şi totuşi… Las Vegas răsare pretutindeni.

Las-Vegas

Mădălina Dumitrache

Mădălina Dumitrache Facebook | De același autor

Cultura te îmbogăţeşte, te plasează pe o anumită ierarhie valorică, cu condiţia să fie dublată de inteligenţă şi de cei şapte ani de acasă. Licenţiată în Teatrologie-Filmologie (UNATC "I.L.Caragiale, Bucureşti) şi Pedagogie (Univ. Buc.), mă simt aproape de cei "săraci în arginţi, dar bogaţi în iluzii" ştiind că cea mai subtilă şi solidă formă de supravieţuire este CULTURA.

Recomandări

Adaugă comentariu