Krokodil

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

România este o țară comparativ săracă, plictisită și aflată într-o “tranziție” interminabilă. O țară în care problemele se rezumă, aparent, la Grivei și Roșia Montană.

O țară în care tineretul este plecat ori nu există. O țară în care bătrânii merg abătuți și cu privirea în pământ, o țară în care bunica mea trăiește cu 500 de RON după ce a muncit o viață întreagă.

Ascult cu interes poveștile despre rații, cozi interminabile, biblioteci cenzurate, Radio Europa Libera și Coca Cola. Cola în magazine fiind momentul culminant al libertății.

Am intalnit persoane din multe aspecte ale vieții. De la traficanți de armament și proxeneți, pana la astronauți și laureați ai premiului Nobel. Din nefericire, experiențele mele cu tinerii din Romania au doi numitori comuni.

1) Drogurile.

Îmi este greu sa explic cât de prevalentă este cultura drogurilor în România. Pot spune doar că majoritatea cunoștințelor mele au încercat măcar o data. Cunosc familii în care mama fumează împreună cu copiii. Am cunoștințe care au făcut supradoză din droguri “legale” și am primit de prea multe ori vizita la domiciliu a “dealer”-ului de cartier, atunci când locuiam cu o tânără și curioasa domnișoară.

2) Sexul ca monedă de schimb.

Nu este nimic ieșit din comun aici. Se întâmplă pe peste tot, însă motivația nu este mereu aceeași. Este normal ca femeia să-și dorească un bărbat aflat cât mai sus pe lanțul trofic și ca bărbatul să-și dorească o femeie cât mai frumoasă. Din punct de vedere biologic, frumusețea feminina este asociata cu sănătatea. Banii bărbatului înseamnă abilitatea sa de a avea grijă de o potențială familie.

Sunt norocos, într-o seară oarecare am ieșit la bere cu o amică. Tânăra domnișoară a venit cu alte trei prietene și ne-am pus pe vorbă, pe mâncare și pe băutură. La un moment dat conversația stagnează și pun întrebarea extrem de plictisitoare și mult prea folosită:

Eu: Dar cu ce va ocupați?
Ea: Păi lucram la un studio de video chat.

Zâmbesc și număr: 1-2-3-4 la masă, 5 cu o fosta prietenă de când eram “Tânăr și Neliniștit”, 6-7-8-9 cu prietenele ei, 10 cu o fosta colegă.

Petrec poate o lună anual în România, reprizele fiind destul de scurte. Am impresia că numerele aste sunt indicative unei probleme destul de grave. Probabil sunt rezultatul sărăciei. În momentul în care ambii părinți sunt nevoiți să lucreze, educația copiilor are de suferit. Cultura banilor și consumerismul denaturează, lipsa banilor urâțește “sufletul” și nu numai.

Cum îți convingi fiica să fie vânzătoare pe 1000 RON când poate sa fie “vânzătoare” pe 4-5-10000$ lunar? Cum o convingi să nu se vândă atunci când sunt 10-20-200 de bărbați din “occident” care o încurajează și îi spun ca este “frumoasă, deșteaptă, specială”? Cum o înveți valoarea banilor, atunci când “munca” ei se rezuma la scosul chiloților? Cum o convingi că nu toți bărbații pot fi cumpărați?

Eu: Dar de ce faci asta?
Ea: Aveam datorii și a trebuit să fac ceva să-mi ajut familia. Am să mă opresc peste doi ani.

Am avut discuția asta acum trei ani, domnișoara este încă pe metereze. Este aproape imposibil sa renunți la un anumit stil de viață și este la fel de greu sa muncești atunci când ești obișnuit să primești aproape “gratis”.

Poate sunt gelos că nu-mi dă nimeni 5000$ să-mi scot chiloții, poate nu.

Sunt cetățean American, am trăit în Franța și am petrecut suficient timp în Spania pentru a îmi face o părere. N-am întâlnit nici o domnișoara în “occident” care să practice această profesie. Drogurile sunt prevalente și aici.

Trebuie să ținem minte că femeile acestea sunt viitoare mame. Iar internetul nu uita nimic.

“Copilul meu va înțelege.”

Am încercat să nu generalizez și nu este imposibil ca eu să mă înșel. Cutia Pandorei este un buzunar mic, într-un loc mare. Pe baza informației pe care eu o am, lucrurile sunt cum sunt. Dacă am fost păcălit de GPS și m-am rătăcit ieșind din Otopeni, ajungând într-un final în Zona Crepusculară, mea culpa.

Vladimir Stoicescu

Vladimir Stoicescu Blog | Facebook | De același autor

Eu Sunt lumina de la capatul noptii, si adierea vantului de vara. Sunt Alfa si Omega, intunericul in lanul de secara. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt ambitia inaripata si sunt sangele stramosilor. Sunt mormanul de pamant, sunt copilul muribund. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt vipera ce-ti sopteste , si sunt cantecul de leagan Sunt femeia ce zambeste la barbatul care intreaba Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt diavolul cu pene, sunt Adam in pielea goala. Sunt tristetea absoluta, efemera, si fatala. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt o pata de culoare, ba un verde, ba mai tare. Esti un negru! Sunt culoare. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt mainile lui Venus, si sunt catelusul schiop Sunt atent calcand pe tine, cand eu am calcat pe mine. Sunt … sunt … Sunt … sunt? Esti. Cogito ergo sum.

Recomandări

4 comentarii

 1. catalinm

  Adevarat si trist in acelasi timp. De cate ori ajung in Romania vad cum tinerele generatii se “vand” pe un suc si o pizza. Sexul e o moneda e schimb foarte ieftina. Valorile morale sunt aproape inexistente.

 2. Stefan.H

  Cultura banilor și consumerismul denaturează? Stii ce mai denatureaza? Sa trebuiasca sa-ti vinzi cartile din biblioteca si sa supravietuiesti pe cei 500 RON pe care ii mentionai ca ii primeste bunica ta ca pensie. Usor e sa fii lup moralist cand locuiesti in cea mai consumerista si money driven culture in the world.

  1. Vladimir Stoicescu

   Stefan, cu tot respectul, ai comis o eroare de logica (ad hominem – tu quoque). Faptul ca eu sufar sau nu de ipocrizie, nu are legatura cu mesajul pe care il transmit.

 3. Elisa.

  Ma intreb oare daca nu cumva tot societatea a creat aceasta problema definind-o problema in prezent,societatea sunt eu ? societatea esti tu ? societatea suntem noi ? societatea sunt ei?,parandu-mi ca ne refuza “dizolvarea” pe un ton autoritar replicandu-ne cu legalizarea acestor spete de fabrici de mame,
  despre care si tu spui ca ai fost norocs sa le intalnesti,in acelasi timp in care consumul de droguri e pe punctul de a fi legalizat sub pretextul unor rezultate bazate pe studii stiintifice care stau in favoarea consumului lor “In mod responsabil”.Intr-adevar se pare ca problemele Romaniei se rezuma la “Grivei ” si “Rosia Montana” probleme curente,nesolutionate create de…mine?tine?noi?ei?

  Ce pot sa spun…astept cu interes sa gasim rezolvari universal acceptate pentru problemele create de aceasta entitate in moarte clinica…societatea.

  Cert este ca se intampla,este o problema si stim sa o definim ca fiind problema.

Adaugă comentariu