Iubit sau temut?

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Avem obiceiul să privim cu scepticism către persoanele calculate.

Poate este vorba despre controlul emoțiilor, despre robotizarea anumitor sentimente și despre o percepție ce îi înalță sau subjugă la statutul de sub sau supra om. Este normal să-ți fie teama de necunoscut, de inabilitatea ta de a “citi”, de a percepe și de a înțelege o anumită persoană. Îi considerăm manipulatori, reci și periculoși: din nefericire, de multe ori avem dreptate.

Îi acuzăm, pe unii, de oratorie sau de tendințe sociopate. Uneori, pentru a arăta desăvârșita noastră cultură, îi acuzam și de machiavelism.

“Este mai bine să fii temut decât iubit.” – Niccolo Machiavelli

Poate ați citit “Prințul”, poate nu. Poate sunteți adepții unei lumi oneste, iubitoare, calme și frumos mirositoare; poate nu. Poate aveți nevoia de a simți căldura, de a vedea pasteluri și de a romantiza absurdul; poate nu. În general însă, eu văd în aceste acțiuni o vastă slăbiciune umană. Este actul de a pune o fundiță roșie și de a da un lustru, sclipitor, unui rahat. Arată frumos, vezi cum soarele se reflectă pe… situație și sângerânda fundiță roșie este extrem de dulce și simpatica. Din nefericire, trebuie să ai grijă să nu calci în “iluzie”, că începe să cam pută.

De ce este mai bine sa fii temut? Cred că este ideal să le analizăm pe rând.

Iubirea este, în general, un act egoist. Te iubesc pentru că mă iubești sau te iubesc pentru că vreau să mă iubești. Chiar și poezia dragostei – acel act “sublim”, “minunat” și plin de berze – este tot un act egoist. Nu iubim pentru alții, iubim pentru noi înșine. Paradoxal, iubiții sunt cei care “suferă”, nu iubitorii. Atunci când un iubitor decide să nu mai iubească, el are puterea deciziei, nu iubitul. Am discutat, în alte articole, despre etica și moralitatea omului: în general, omul nu este foarte etic și ideea că există cineva care te va menaja datorită unui sentiment egoist îmi pare absurdă.

În contextul machiavelic, rar exista consecințe pentru iubitor. De cele mai multe ori, există consecințe doar pentru iubit.

Frica există în tine și în afara ta. Faptul că tu decizi să nu îți fie frică este irelevant. Poți ignora erupția vulcanului, însă lava oricum arde. Unui animal nu îi este frica să îți roadă pantofii, însă frica se poate condiționa cu un ziar. Există și sentimentul de autoconservare, este oarecum stupid să-i dai un pumn vulcanului, să încerci să-l asasinezi sau să ceri schimbarea.

Diferența dintre iubire și frică este evidentă: iubitorul controlează iubirea și “iubitul” controlează frica. Practic, un om temut depinde mai mult de sine decât de alții.

În contextul machiavelic, rar exista consecințe pentru omul temut, de cele mai multe ori există consecințe doar pentru “temător”.

“Prințul” este un ghid politic, nu recomand aplicarea teoriilor în secolul XXI sau în alte circumstanțe. Dacă priviți cu atenție însă, veți vedea că, totuși, teoria nu este irelevantă și nici învechită.

Vladimir Stoicescu

Vladimir Stoicescu Blog | Facebook | De același autor

Eu Sunt lumina de la capatul noptii, si adierea vantului de vara. Sunt Alfa si Omega, intunericul in lanul de secara. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt ambitia inaripata si sunt sangele stramosilor. Sunt mormanul de pamant, sunt copilul muribund. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt vipera ce-ti sopteste , si sunt cantecul de leagan Sunt femeia ce zambeste la barbatul care intreaba Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt diavolul cu pene, sunt Adam in pielea goala. Sunt tristetea absoluta, efemera, si fatala. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt o pata de culoare, ba un verde, ba mai tare. Esti un negru! Sunt culoare. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt mainile lui Venus, si sunt catelusul schiop Sunt atent calcand pe tine, cand eu am calcat pe mine. Sunt … sunt … Sunt … sunt? Esti. Cogito ergo sum.

Recomandări

Un comentariu

  1. Ama

    Pe mine m-ați pierdut de la “umană”!

Adaugă comentariu