Interactivul Don Quijote

Biblioteca Naţională a Spaniei – Biblioteca Nacional de España, pentru a fi mai exact – este realizatoarea unuia dintre proiectele interactive care îmi plac foarte mult: Quijote Interactivo – o impresionantă ediție interactivă a romanului lui Miguel de Cervantes, Don Quijote.

Cele două volume (publicate în 1605, respectiv în 1615) au secțiuni distincte, galeriile multimedia sunt fermecătoare, un widget social face ca fiecare dintre cele 668 pagini să poată fi partajată pe facebook, iar, pentru doritori, există chiar și o opțiune de a suprapune peste manuscris o transcriere în Times New Roman. Chiar dacă site-ul este în întregime în limba spaniolă, interfața este elegantă și prietenoasă, iar de sunetul însoțește pe lectura este foarte bine ales.

Fie că sunteți sau nu vorbitori de spaniolă, alocați-vă măcar câteva minute pentru Quijote Interactivo. Este, în opinia mea, un exemplu pe care cât mai multe biblioteci ar trebui să-l urmeze.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu