Ingliș

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Pot spune că sunt foarte gelos: sunt prins între DEX și dicționarul englez-român, încercând să smulg din mine cuvintele, lipsite de naturalețe, pentru a prezenta idei născute într-o alta limbă.

Am trecut prin jumătate din viață vorbind cu totul altă limbă și acum mă simt ca un puști, în clasa pregătitoare, ce silabisește alfabetul. Sunt un om care nu prețuiește cuvintele, sunt însă un om ce le înțelege puterea și am impresia că sunt eunucul pașalâcului WebCultura. Sufăr de impotența exprimării și de nevoia, absurdă, de a simplifica pentru a îmi exprima ideile.

Sunt gelos din pricina ironiei, eu stau aici și îmi traduc ideile din limba engleză în limba română și primesc comentarii în engleză. Îmi era foarte ușor să scriu direct în engleză, primeam comentarii în engleză și schimbam .ro-ul WebCultura într-un minunat .com. Aceasta este o comunitate românească și consider că este de bun simț să îi dau cezarului ce este al cezarului. Îmi este greu să înțeleg de ce oamenii, trăiți în România, aleg să se exprime în limba engleză pe un site românesc. Nu este vorba de patriotism, nu sunt patriot și nici nu cred că folosirea unei alte limbi este corelată cu lipsa patriotismului. Articolul acesta este născut din frustrare, ironie și gelozie.

Folosesc și eu limba engleză în discuțiile pe care le am cu românii, însă mă limitez doar la persoanele pe care le consider incredibil de frumoase, irezistibile și pe care doresc să le “posed” într-un fel sau altul. Ați înțeles, folosesc limba engleză, uneori, cu femeile și motivul este simplu: de cele mai multe ori, in situații similare, am folosit limba engleză. Nu poți să înveți un câine bătrân trucuri noi (you can’t teach an old dog new tricks) și îmi este mult mai natural să săvârșesc “vrăjala” în limba engleză. În toate celelalte circumstanțe, vorbesc româna cu românii.

Este adevarat că scrisul meu, în engleză, a fost comparat cu stilul lui Charles Bukowski și că în română sunt probabil Sandra Brown, din nefericire aceasta este natura bestiei (the nature of the beast). Am să împărtășesc, de curiozitate, o mică eroare creativă în limba majestății sale și vă asigur că este ultima. Dacă eu sunt dispus să sufăr printre dicționare pentru a scrie în română, nu văd de ce nu ți-ai exprima și tu ideile în limba română.

Engulfed in the life giving flame of a hell bent morning rage, time is ticking, and the tick that sucks the blood is fed. Sitting, laying, lying, preying, praying on my knees, the rotten nonexistent smell of my own carcass filling up my brain. A silver mirror, licking my lips with my bifurcated tongue of silver. Denying to myself, myself and I is whom I love, in eye I lose myself.

Devouring the sense of pleasure, while in pleasure see myself as king. I see the dim lights of darken sunny mornings, and on what morning try to recreate this sin. Engulfed in scent I try to grasp the glory, to whom it may concern I rarely know. But with these words I’ll throw away this story … it’s shit, and I’m about to get some sleep.

Vladimir Stoicescu

Vladimir Stoicescu Blog | Facebook | De același autor

Eu Sunt lumina de la capatul noptii, si adierea vantului de vara. Sunt Alfa si Omega, intunericul in lanul de secara. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt ambitia inaripata si sunt sangele stramosilor. Sunt mormanul de pamant, sunt copilul muribund. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt vipera ce-ti sopteste , si sunt cantecul de leagan Sunt femeia ce zambeste la barbatul care intreaba Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt diavolul cu pene, sunt Adam in pielea goala. Sunt tristetea absoluta, efemera, si fatala. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt o pata de culoare, ba un verde, ba mai tare. Esti un negru! Sunt culoare. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt mainile lui Venus, si sunt catelusul schiop Sunt atent calcand pe tine, cand eu am calcat pe mine. Sunt … sunt … Sunt … sunt? Esti. Cogito ergo sum.

Recomandări

3 comentarii

  1. Liviu

    “Îmi este greu să înțeleg de ce oamenii, trăiți în România, aleg să se exprime în limba engleză”
    Pe scurt, din prostie.

  2. Sandu Valentin

    consider ca ce simti e mai natural decat mentalul din care il critici . limba si graiul sunt un fenomen viu . asa a fost mereu . incercarile de al reglementa desi ne usureaza viata , in acealsi timp ne-o si saraceste . atunci cand ceva vine natural nu cred ca poate fi considerat gresit . cu respect complacutul Valentin

Adaugă comentariu