(In)Egalitate

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Cu toții suntem născuți inegali, însă unii suntem mai inegali ca alții.

Nu cere nimeni o societate egală, egalitatea fiind sindromul unui vertij de masturbare intelectuală. Conceptul egalității pornește de la o premisa inerent defectuoasă, pornește de la ideea ca omul nu este o ființă născuta pentru a fi egoistă și mânată de propria nevoie de supraviețuire. Supraviețuire care, fără doar și poate, este o epopee a EU-ului și nu a NOI-lor. Sigur, putem să vizităm analele și să descoperim că fundația societății este bazată pe siguranța oferită de nenumărați și nu de unul, chiar dacă progresul este înfăptuit în sânul nenumăraților de către puțini și nu de către mulți.

Trecând peste elitismul de care sufăr, cum suferă toată lumea, am cruntul noroc să ating coloana infinită a absurdului. Nu cer egalitate, oamenii sunt diferiți, potențialul este diferit și nevoia de a atinge apogeul potențialului lor este pentru unii un foc maiestuos și pentru alții o dâră de fum anemică. Însă consider că “prostul” are dreptul să-și atingă apogeul prostiei și mai puțin prostul are dreptul să atingă apogeul mai puțin prostiei.

Nu sunt frustrat de inegalitate, îmi pare un lucru absolut normal. Sunt frustrat de inegalitatea apărută în inegalitate. Sunt frustrat de faptul că omului cu un anumit potențial, fie el de manelist feroce sau de laureat al premiului Nobel, îi este de multe ori interzis apogeul mediocrității (sau nu). Dacă luăm doi copii maneliști cu un potențial intelectual similar, însă pe unul îl plasăm într-o familie înstărită și pe altul îl plasăm într-un centru de plasament, șansele sunt ca Ionel Bogătașul își va atinge potențialul său de manelist, având bani de la tăticul să-și cumpere cât Gucci dorește și lănțăuri fără număr. Pe când Vasilică Singur Pe Lume, nu își va atinge potențialul, din pricina mai marii inegalități cu care trebuie să se lupte. Vasilică și Ionel au același potențial, însă unul merge cu un Trabant al vieții nou nouț și altul are un Trabant la mâna a doua, ce merge doar cu viteza întâia.

Până și inegalitate este plasata pe un continuum. Mai mult decât atât, se pare ca acest continuum al inegalității este format din mai multe nivele și o persoana poate să sufere de inegalitate de mai multe ori. Inegalitatea este similară cu o boala cu transmitere sexuală, faptul ca un om suferă de Sifilis nu înseamnă că acesta are imunitate împotriva virusului HIV. Cu toții suntem născuți inegali, însă unii suntem mai inegali ca alții.

inegalitate

Vladimir Stoicescu

Vladimir Stoicescu Blog | Facebook | De același autor

Eu Sunt lumina de la capatul noptii, si adierea vantului de vara. Sunt Alfa si Omega, intunericul in lanul de secara. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt ambitia inaripata si sunt sangele stramosilor. Sunt mormanul de pamant, sunt copilul muribund. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt vipera ce-ti sopteste , si sunt cantecul de leagan Sunt femeia ce zambeste la barbatul care intreaba Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt diavolul cu pene, sunt Adam in pielea goala. Sunt tristetea absoluta, efemera, si fatala. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt o pata de culoare, ba un verde, ba mai tare. Esti un negru! Sunt culoare. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt mainile lui Venus, si sunt catelusul schiop Sunt atent calcand pe tine, cand eu am calcat pe mine. Sunt … sunt … Sunt … sunt? Esti. Cogito ergo sum.

Recomandări

Adaugă comentariu