India, China, avortul, evolutia și economia

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

În general, la 105 băieți născuți, se nasc 100 de fete.

Acest raport fiind congruent cu faptul că băieții, fiind mai aventurieri, au șanse mai mari să nu ajungă la vârsta reproducerii. Există și excepții, însă majoritate sunt nesemnificative și concentrate pe o “nișă” a populației: exemplul meu favorit fiind piloții de luptă, studiile au arătat că aceștia au cromozomi “Y” la fel de luptători ca propria lor natură.

Surprinzător India și China, țări în care trăiește în jur de 30% din populația globului, nu sunt total corelate cu teoria de mai sus. Fapt care nu este congruent cu evoluția omului și care indică o posibilă influență a omului asupra legii naturii. Există un stat în India (Punjab) în care se nasc 126 de băieți la 100 de fete, există și provincii în China în care se nasc 140 de băieți la 100 de fete.

Investigațiile guvernelor și ale comunității internaționale au descoperit o practică numită “selectarea sexului”: pare destul de inofensiv la prima vedere, însă circumstanțele devin rapid negre și problematice. Fetele sunt ținta “selectării sexului”, doua cuvinte plăcute ce definesc avortul și/sau infanticidul.

În India problemele sunt născute din tradiție: atunci când o fată se mărită, ea se alătura familiei bărbatului. Mai mult decât atât, familia fetei trebuie să îi plătească familiei soțului o considerabilă zestre. Din punct de vedere economic, nașterea unei fete nu are implicații neapărat pozitive.

În China problemele au apărut din pricina legilor privind natalitatea și exista și o componentă culturală: băieții sunt mai doriți, în special datorită puterii pe care bărbații o au în societate. Atunci când poți avea doar un copil, este ideal pentru o familie ca acesta să fie băiat. În provinciile în care familiile pot avea mai mult de un copil, există uneori restricții ce permit acest lucru doar dacă primul copil a fost fată. Femeile ce au născut deja o fată alegând de cele mai multe ori să o avorteze pe a doua.

Nu am să fac pe lupul moralist chiar dacă îmi stă în caracter și nici nu am să discut despre momentul în care viața începe cu adevărat, voi lăsa aceste dileme pentru alte circumstanțe. Am să discut despre economie, cerere și ofertă și implicațiile acestor practici asupra societății.

În aviație, pentru că suntem niște nesimțiți, avem tendința să numim femeile care fac parte din aceasta industrie dominata de bărbați: “frumuseți de hangar”. Nu o facem din răutate, însă ținând cont că femeile sunt o raritate, avem tendința să le considerăm mai frumoase, mai deștepte și mai speciale. Fapt care este evident atunci când reușim să privim în afara bulei din care facem parte. Ce spun de fapt, este ca aceste femei sunt frumuseți de conjunctura.

Problema este că, atunci când aceasta domișoara primește atenții de la nenumărați bărzăuni, începe să se comporte ca o veritabilă frumusețe. Aceasta primind multă atenție, conștientizează acest lucru și își permite să fie mult mai selectivă. De multe ori “arestând” un pilot ce este mult peste nivelul ei real.

Acesta este un exemplu al conceptului economic “cerere și ofertă”: atunci când cererea crește și ofera rămâne neschimbată, prețul crește. Este evident că acest concept nu este valabil doar în aviație, puteți observa același lucru în cluburi de striptease (din auzite), site-uri matrimoniale și chiar și pe iubitul Facebook. Opusul este și el adevărat, faptul că vorbesc predominant despre bărbați fiind irelevant.

Întorcându-ne la oile noastre, India și China sunt în pragul unei situații similare: sunt mult mai mulți bărbați decât femei, cererea și oferta fiind schimbate va urca și “prețul”. Faptul că unii bărbați vor rămâne fără parteneră este problematic, faptul că o mulțime de bărbați decenți vor ajunge lângă femei de proastă calitate este la fel de problematic, faptul că legile naturii au fost schimbate este și mai problematic.

Fiind un discipol al evoluției, mă întreb cum va arăta “supraviețuirea celui mai adaptat”.

În primul rând trebuie să definim ce înseamnă acest lucru: mergând pe cunoștințele mele, oarecum limitate, probabil deștept, frumos și cu bani. Frumusețea se transmite genetic, restul sunt mai degrabă controversate. Eu merg pe ideea că intelectul se poate transmite genetic, chiar dacă deșteptăciunea și intelectul nu sunt neapărat corelate. Banii sunt, de multe ori, un rezultat al intelectului ce duce la deșteptăciune, pot sa aventurez afirmația că și banii se pot transmite genetic.

Oare nu este aceasta rețeta unei rase superioare? Bărbatți de calitate proasta și mai proastă nu se vor reproduce, fapt care trebuie să fie un îndemn ca bărbații să își ridice valoarea. Bărbații ce vor avea copii vor fi genetic superiori, fapt care poate duce la copii genetic superiori și așa mai departe. Este adevărat că majoritatea femeilor se vor reproduce, însă ținând cont că mare parte din ele se vor reproduce cu bărbați ce le sunt superiori genetic, consider că va exista “progres” și în aceste circumstanțe.

Mă întreb dacă se va ajunge la o societate în care selecția sexuală (din punct de vedere biologic) va duce la evoluție (fapt care se întâmplă unui grup, nu unui individ), ori dacă femeile vor face la fel cum fac alte primate atunci când cererea depășește oferta: și “fraierul” reușește să își împartă genele, chiar dacă femeile au partener: fraierii trăiesc și ei pe lângă casa omului, iar definiția “fraierului” este relativă atunci când o corelam cu “problemele inimii”.

Vladimir Stoicescu

Vladimir Stoicescu Blog | Facebook | De același autor

Eu Sunt lumina de la capatul noptii, si adierea vantului de vara. Sunt Alfa si Omega, intunericul in lanul de secara. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt ambitia inaripata si sunt sangele stramosilor. Sunt mormanul de pamant, sunt copilul muribund. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt vipera ce-ti sopteste , si sunt cantecul de leagan Sunt femeia ce zambeste la barbatul care intreaba Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt diavolul cu pene, sunt Adam in pielea goala. Sunt tristetea absoluta, efemera, si fatala. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt o pata de culoare, ba un verde, ba mai tare. Esti un negru! Sunt culoare. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt mainile lui Venus, si sunt catelusul schiop Sunt atent calcand pe tine, cand eu am calcat pe mine. Sunt … sunt … Sunt … sunt? Esti. Cogito ergo sum.

Recomandări

Adaugă comentariu