Galerie foto: frumusețea României prin ilustratele unui soldat german din Primul Război Mondial

Imagini fascinante, inedite și emoționante din România anilor 1900.

Vă invităm, în cele ce urmează, să admirați nouăsprezece cărți poștale. Toate trimise în anii 1917-1918, toate reprezentând crâmpeie din viața românească, toate trimise de către același soldat – semnat întotdeauna “Papa” – familiei sale din Chemnitz, Germania. Destinatarul este Frau Emma Weinreich.

Micul vânzător ambulant de pe străzile Bucureștiului.

Fiecare mesaj începe cu “Draga mea” sau “Dragă Emma, dragă Fiule”, apoi cuvintele se înșiră grăbit, mărunt, într-un scris șters, cu creionul, aproape indescifrabil.

Lăptărese pe străzile Bucureștiului

Multe cărți poștale poartă semnătura fotografului O. Miehlmann, din Hamburg. Toate ilustratele au fost trimise din București, cu excepția uneia, expediată din Odeasa. Aceasta este și singura pe care soldatul notează F.Reg 416/12. Komp III, Batl. (probabil un indiciu al trupelor din care făcea parte).

Vânzători ambulanți într-o piață din București. Vindeau limonadă, funii împletite de ceapă și usturoi, dulciuri.

Splendide, cărțile poștale (două color, restul alb-negru) poartă amprentele și parfumul unor timpuri uitate, așternute altfel decât le-a reținut istoria.

Perspectivele sunt diverse, iar alegerile pe care le face soldatul sunt, deopotrivă, interesante și emoționante: străinul filtrează imaginile reprezentative prin care prezintă familiei țara în care a ajuns – țărani în pitorești costume naționale, caravane de țigani, turci pe malul Dunării, tineri sași, mașini de epocă, vânzători stradali, case tradiționale cu pridvor, Castelul Peleș și Comandamentul German din București (Ministerul Lucrărilor Publice), un călugăr citind pe o bancă, scene de la culesul viilor.

O imagine mozaicată și nespus de frumoasă a României. Și, peste toate, o emoție care nu se poate descrie în cuvinte: aceea de a privi și de a atinge “sufletul” unui om al cărui destin îți este necunoscut, dar ale cărui amintiri se împletesc cu istoria țării tale.

Micii muzicanți

Sinaia, Castelul Peleș

Vânzător de fructe și legume, în București

București, Ministerul Lucrărilor Publice (Sediul Comandamentului German)

 Sași la încorporarea militară

Țigan

Țărani români pe prispa casei.

Turci din Svistov (Șviștova, în nordul Bulgariei, pe malul drept al Dunării).

Cireașa de pe tort: scenă de pe stradă – “Idilă cu porc” 🙂

Sufletul soldatului…

Mihaela Kloos-Ilea

Mihaela Kloos-Ilea Blog | Twitter | Facebook | De același autor

Ani la rând am ascultat. Am învățat. Acum caut, visez și scriu. Descoperă Transilvania frumoasă și povești despre sașii de ieri și de azi pe povestisasesti.com

Recomandări

4 comentarii

 1. Ileaca Colfescu

  Superb. Multumim pt. aceste imagini de colectie.

  1. nick manu

   idem ditto

 2. MORDOR

  Mai, frumos asa, nu prea este tot ce apare in fotografiile alea. Inedit, da.
  Pe langa unele aspecte intr-adevar frumoase (micii violonisti, Pelesul, oameni muncind la camp, sasii la inrolare – in armata germana, desigur :)- etc.) mai vad si oameni desculti, prost imbracati, saraci, dormind cu porcii, case darapanate, fetze supte de foame…
  Tare mi-e teama ca neamtzul nostru ne privea cu duiosia colonistilor care descopereau triburi necunoscute in Africa. O fi asa, n-o fi… nu stiu.

 3. om

  Asa-zisul calugar este de fapt preot de mir, deci casatorit. Asa aratau si asa trebuie sa arate preotii.

Adaugă comentariu