Facebook faces

Lumea facebook. Pusă la zid.

Despre modul în care facebook schimbă comportamentul utilizatorilor am mai vorbit (vezi, de exemplu, Facebook IQ sau Cum a schimbat facebook femeile). Iată astăzi un proiect care privește aceste schimbări prin prisma datelor pe care, “de bunăvoie și nesiliți de nimeni”, le împărtășim cu atât de multă “generozitate”. Un proiect care “pune la zid” 100.000 de fotografii de profil de pe facebook.

fbFaces este un proiect al germanilor Joern Roeder și Jonathan Pirnay, studenți ai Universității de Arte Vizuale și Design din Kassel. “Pe de o parte criticăm giganții Internetului – Google, de pildă – pentru colectarea tuturor datelor care le sunt accesibile, iar pe de altă parte, în mod surprinzător, dezvăluim voluntar aspecte privind viața noastră intimă în cadrul rețelelor sociale.”

fbFaces este un program care accesează profilul public al unui utilizator de facebook, salvând, într-o bază de date, fotografia de profil, ID-ul și numele. Iar apoi continuă prin a accesa datele publice ale prietenilor săi.” În acest fel au fost accesate (și apoi au fost tipărite) profilele a 100.000 de utilizatori, iar prin intermediul lor a fost tapetată o întreagă cameră.

“FbFaces este o încercare de a vizualiza incredibila cantitate de date şi imagini care ne copleşește zi cu zi, astfel încât puterea de selectivitate încetează să mai existe şi nu mai putem lua în considerare cantitatea de date pe care o percepem. Tapetul transformă camera în sine într-un val de informaţii. Informații care ne înconjoară și a căror cantitate nu poate fi estimată la distanță, iar detaliile pot fi receptate doar prin stabilirea unei selecţii. Însă această selecție se va dizolva curând în norul de informații.”

Ideea nu este nouă: un proiect asemănător, Photography in abundance, este expus în Amsterdam.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu