Ecuația matematică a armoniei în cuplu

Sau despre cum știința ne scoate, încă o dată, din impas.

În cazul în care doriți să câștigați un pariu, arătați cuiva această ecuație și rugați-l să spună ce crede că reprezintă.

Iar răspunsul este… ecuația care răspunde la una dintre întrebările fundamentale ale vieții în doi: colacul capacului de toaletă ar trebui lăsat ridicat sau nu după ce ai folosit “tronul”? Nu, chiar nu este o glumă: în 2002, cercetătorul Jay Pil Choi de la chiar a luat lucrurile în serios și a realizat un studiu pe această temă.  Un studiu care, după lungi și complicate ecuații matematice, ajunge la următoarea concluzie: dacă femeile și bărbații au nevoie să folosească toaleta de același număr de ori în cursul unei zile, atunci colacul trebuie să rămână “lăsat în jos”.

O victorie pentru femei – care, precum toată lumea știe, mereu au susținut asta – am fi tentați să spunem. Însă o victorie de scurtă durată: în 2005, R. Harter, în a sa lucrare “A game theoretic approach to the toilet seat problem” și apoi, în 2006, H. Siddiqi în “A game theoretic approach to the toilet seat problem”, aveau să demonstreze contrariul: colacul de toaletă trebuie lăsat ridicat. Și se părea astfel că ta tabăra bărbaților și-a adjudecat victoria cu socrul general de 2 – 1. (În treacăt fie spus: în cadrul studiului său, Harter recomanda totuși ca, “pentru a evita conflictele conjugale, colacul ar trebui, totuși, lăsat în jos”.)

Doar că, în 2013, Martin A. Andresen, avea să reia analiza, plecând de la trei axiome simple:

Axioma 1. Femeile folosesc întotdeauna toaleta cu colacul lăsat în jos.
Axioma 2. Bărbații urinează cu colacul ridicat și defechează cu el în poziție orizontală.
Axioma 3. Bărbații și femeile defechează o dată pe zi și urinează de șapte ori pe zi.

Iar de aici au urmat o serie de calcule matematice complexe, din care a rezultat, pe post de concluzie, următorul grafic.

Sau, altfel pus: pentru a lăsa capacul ridicat, bărbații dintr-o casă trebuie să fie mai numeroși decât femeile într-un anumit procent – într-o casă cu patru bărbați doar dacă există mai două (sau mai puține femei); într-o casă cu cinci bărbați, trei sau mai puține femei etc. Altfel spus: depinde dacă într-o familie sunt mai mulți copii și dacă aceștia sunt fete sau băieți.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu