“Doar dacă vedeți Kaash, îl veți cunoaște pe Akram Khan”

“Kaash este cea mai pură dintre creațiile lui Akram Khan, care îi sintetizează cel mai bine energia, modul de a dansa și experiența de până acum. Doar dacă vedeți Kaash, îl veți cunoaște pe Akram Khan”, a declarat Andrej Petrovic, regizor în cadrul Akram Khan Company, într-o conferință de presă care a avut loc astăzi, la Teatrul Național București.

Andrej Petrovic, coregraf, dansator și asistent al lui Akram Khan, se ocupă de punerea în scenă a spectacolului Kaash în România, prezentat de Akram Khan Company, pe 8 și 9 mai, pe scena Teatrului Național București, în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Întâlnirilor JTI.

La București va fi prezentată noua versiune a Kaash, care a avut premiera anul trecut. Regia artistică și coregrafia spectacolului sunt realizate de Akram Khan, compozițiile muzicale sunt semnate de Nitin Sawhney, iar scenografia aparține Anish Kapoor. “Noua versiune, realizată anul trecut, este putin diferită de cea prezentată în anul 2002. Mișcările au fost adaptate trendurilor estetice actuale, dar și dansatorilor care interpretează acum Kaash. Trupa de dansatori este formată din personalități cu experiențe artistice variate, de naționalități diferite, care aduc o nouă energie piesei, provenită tocmai din diversitate”, a declarat Andrej Petrovic.

Andrej-Petrovic-Gilda-Lazar

 

Kaash, o poveste a universului în 55 minute, bazată pe mitologia zeului indian Shiva, este interpretată de cinci dansatori, dintre care două surori gemene, Kristina Alleyne și Sade Alleyne, englezoaice originare din Barbados,  al căror prim contact cu dansul a fost prin intermediul Hip-Hop-ului. Sung Hoon Kim s-a născut la Seoul, unde a și absolvit Universitatea Națională de Artă. Nicola Monaco a studiat dansul contemporan și baletul în Italia, iar Sarah Cerneaux, născută în insula Reunion, dar crescută în Franța, a început să danseze street-dance la 18 ani.

Spectacolul emană o puternică energie masculină, mișcările sunt foarte solicitante din punct de vedere fizic. Prin cele trei dansatoare, intenționăm să echilibrăm balanța energetică, reamintindu-le să nu uite să fie feminine. Veți vedea cum fiecare dansator aduce ceva nou în Kaash, fiecare își spune povestea proprie, în stilul său propriu”, a adăugat Andrej Petrovic.

Am ajuns la cel de-al șaisprezecelea eveniment din seria Întâlnirilor JTI. Cele mai mari nume ale dansului contemporan au fost invitate la București, începând cu Bejart Ballet Lausanne în anul 2000, și până la Cullberg Ballet sau Sylvie Guillem și Russell Maliphant, ceva mai recent. Am observat de fiecare dată că dansul contemporan are darul de a crea confluențe spirituale, interferențe culturale, de a contopi energii diferite, din diverse colțuri ale lumii. Așa s-a întâmplat anul trecut, când Maria Pages si Sidi Larbi Cherkaoui  au adus împreună pasiunea flamenco și profunzimea arabă, într-un spectacol ale cărui ecouri răzbat și astăzi, din partea celor care l-au văzut. De această dată, dansul indian Kathak se va împleti cu dansul contemporan, dar și cu personalitățile atât de diverse ale celor cinci dansatori”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

Inaugurate în anul 2000, de celebra companie de balet “Bejart Ballet Lausanne”, Întâlnirile JTI  au găzduit dansatori, coregrafi și companii de balet celebre: Nacho Duato și Compania Nacional De Danza, Cullberg Ballet, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem și Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu și Baletul Național din Chile, Alonzo King Lines Ballet din San Francisco, Vortice Dance Company, Maria Pagés și Sidi Larbi Cherkaoui. Evenimentul Întâlnirile JTI este organizat și în acest an de Fundația Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiață.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu