Destin

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

La cursul despre investigații ale accidentelor aviatice ni se dă un exemplu care a bulversat pentru mult timp lumea aviației: zborul AF 447, Rio de Janeiro – Paris, 1 iunie 2009. 228 oameni și-au pierdut viața într-un avion care a intrat în derivă din cauza furtunii, iar piloții nu au mai putut controla comenzile.

La acel zbor, doi pasageri nu au mai reușit să ajungă – au întîrziat din cauza traficului din capitala Braziliei și reprezentanții companiei nu au mai vrut să îi primească. Familia era din Austria și a doua zi, după ce a văzut la știri ce s-a întîmplat, nu știa cum să mulțumească destinului că scăpase… Peste cîteva zile au zburat spre casă unde s-a întîlnit cu prieteni sau cunoscuți și toți se mirau de această situație. În săptămîna care a urmat, ambii membri ai familiei își pierdeau viața într-un accident de mașină…

Un alt exemplu: o aeronavă canadiană, DC 10, iese de pe pistă din cauza poleiului și lovește violent un hangar, rezultînd daune serioase la fuselaj și la planuri. Dintre cei peste o sută de pasageri nimeni nu este rănit, cu o singură excepție: o doamnă. Imediat este transportată cu o ambulanță și, în drumul spre spital, mașina se răstoarnă, iar femeia își pierde viața… Fatalitate? Destin? Ironia sorții? Un joc al zeilor în care noi sîntem prinși fără să putem face nimic?

Sînt cîteva dintre multele întrebări care ni se pun la cursul de aviație, fără ca cineva să aibă un răspuns. De fapt nici nu se urmărește acest lucru. Concluzia pe care ne-o oferă lectorii este una care spune multe despre caracterul, pregătirea și structura unui aviator, printr-un citat din Somerset Maugham, îndemnîndu-ne să simțim și să împărtășim din cuvintele scriitorului: Puțin bun simț, puțină toleranță, puțin umor de calitate, și nici nu stii cît de confortabil te poți face pe această planetă!

Sînt calitățile de la care noi, cei care am trecut prin stagiul de formare al unei cele mai bune școli de aviație din lume, nu trebuie să facem rabat niciodată, indiferent de fatalitate sau destin!

destin

Mihai Patrascu

Mihai Patrascu De același autor

Născut la Baia Mare, în 22 iunie 1974. A publicat peste 50 de studii, articole, recenzii sau traduceri în România, Elveţia, Franţa, Italia, Canada, Bulgaria, Mexic. Cărţi publicate: Jurnal (1998), Profeţi ai Mileniului (1998), Scrieri despre Nikos Kazantzakis (1999), Vallarta (2000), Palermo (2003), Acasă înseamnă Europa (2003), Oameni, fapte, zboruri (2012).

Recomandări

Adaugă comentariu