Despre idealuri, idealism și idealiști

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Nu este ușor.

Acești “ciudați”, monocromatici, sunt osândiți să înoate prin haznaua vieții asupriți de râsetele diavolești ale speranței. Au mâinile legate cu cătușe, picioarele le sunt strivite de o greutate pe care, cu sau fără voia lor, sunt nevoiți s-o care și fața le este cimentata de un zâmbet tâmp, plin de durere. Se lovesc, brutal și repetat, cu capul de pereții întunecați și mânjiți cu sângele uscat al vieții, luptând pentru a fisura o gaură de vierme în care umanitatea toată își clocește ouăle. Sunt extremele unei societăți centriste, priviți și ridiculizați de o lume gri, pentru viziunile lor în alb și negru.

Unii îi numesc visători, tineri plini de speranțe născute din iluziile vârstei, naivi, hipsteri drogați și jegoși, huligani plictisiți și plini de un idealism absurd. Căpușele societății, sperietori de ciori a căror menire este să se așeze, liniștiți, în fața glonțului, atunci când situația o cere. Puterea este prezentă în numere, însă lipsiți de un inamic comun, idealiștii trebuie crucificați pe bastoanele jandarmilor.

Adevărul este că visătorii sunt periculoși, sunt mânați de nevoia de a se lupta cu status quo-ul și metodele ce duc către un “ideal” sunt puternic corelate cu extremul. Extremul fiind microbul ce dă naștere extremismului. Voi părăsi, pentru un moment, definiția din DEX și am să aventurez ideea că tot ce iese din tiparele acceptate de către societate aparține, la urma urmei, extremismului. Motivația este aceeași, chiar dacă metodele sunt diferite. Un revoluționar comunist și un activist pentru pace sunt doi oameni foarte diferiți, însă, sub coperta diferențelor, motivația lor se naște din idealism.

Un idealist are tendința să fie influențabil. Sub fundația aparențelor trăiește un om dezamăgit, un om incandescent ce arde pentru un ideal sau pentru nevoia unui ideal. Pasiunea și dezamăgirea sunt o soluție extrem de instabilă și, sub îndrumarea unei minți dibace, aceasta pasiune poate fi canalizată departe de scopul ei inițial. Centriștii, oamenii gri, nu suferă de aceasta slăbiciune: aceștia având tendința să fie pasionați, cu adevarat, de foarte puține lucruri și, chiar dacă pasiunea apare, motivația este, adesea, egoistă.

Idealismul nu este un faux pas, este o calitate extrem de necesară. Ei sunt oamenii ce au abilitatea și dorința de a schimba lumea, sunt vizionari și sunt posedați de o nevoie acută de a-i face mai buni pe oameni, mai toleranți și mai drepți. Aceștia sunt aboliționiștii, luptătorii pentru egalitate, doctorii ce nu și-au patentat vaccinurile, oamenii ce au îndrăznit să stea, neînarmați, în fața tancurilor pentru a-i proteja pe alții, luptătorii pentru drepturile omului, tinerii căzuți la Revoluție și toți martirii care au îndrăznit sa zbiere un “NU” categoric și monocromatic în fața nedreptăților celor ce sunt gri.

Cu toții am fost, cândva, pictați în alb și negru. Cu toții am fost, cândva, idealiști, astronauți și balerine dar, din nefericire, am crescut cumva, ne-am “maturizat” și am renunțat la idealism, forțați de supraviețuire.

Idealiștii mor, idealiștii mor de foame, idealiștii mor zdrobindu-și capul căutând să fisureze o gaură de vierme. Într-o lume gri, a fi idealist este o dovada de prostie și, cu privirea în pământ, mă lamentez și plâng pentru că, undeva, alergând ca un nebun, am devenit un cinic, un realist și-un tâmp.

ideal

Foto: Ioana Moldovan

Vladimir Stoicescu

Vladimir Stoicescu Blog | Facebook | De același autor

Eu Sunt lumina de la capatul noptii, si adierea vantului de vara. Sunt Alfa si Omega, intunericul in lanul de secara. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt ambitia inaripata si sunt sangele stramosilor. Sunt mormanul de pamant, sunt copilul muribund. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt vipera ce-ti sopteste , si sunt cantecul de leagan Sunt femeia ce zambeste la barbatul care intreaba Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt diavolul cu pene, sunt Adam in pielea goala. Sunt tristetea absoluta, efemera, si fatala. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt o pata de culoare, ba un verde, ba mai tare. Esti un negru! Sunt culoare. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt mainile lui Venus, si sunt catelusul schiop Sunt atent calcand pe tine, cand eu am calcat pe mine. Sunt … sunt … Sunt … sunt? Esti. Cogito ergo sum.

Recomandări

Adaugă comentariu