De ce nu au femeile fundul roșu?

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Cu umor, despre evoluția umană.

Când o mami și un tati se iubesc foarte mult, aceștia inchid ochii, își pun o dorință și, după noua luni, barza le aduce în dar un bebe.

Am avut șansa să fiu educat de profesorul Owen Lovejoy, antropolog și unul dintre cei mai respectați experți din domeniul evoluției umane. Am studiat primatele, punctul culminant fiind tu și eu.

Iată, în continuare, cinci întrebări. Și, evident, cinci răspunsuri.

De ce femeile nu au fundul roșu?

Femeile nu au fundul roșu pentru că bărbații “este” porci. Mami-primata dă semne că, dacă ea și tati-primatul închid ochii, dorința cu barza le va fi îndeplinită. Din nefericire pentru tânărul mascul, Costel, primata-mami, genus Homo, nu postează pe FaceBook că ovulează. Și, tot din nefericire, nici nu are fundul roșu, primatul Costel fiind nevoit să stea ca atârnătorul pe lângă dânsa, în speranța că dorința lor i se va îndeplini și el își va propaga genele. Dacă ai impresia că bărbatul Homo este manipulat de consoartă, ai dreptate. Poți să dai vina pe strămoșii tăi ca au fost niște nesimțiți: au violat integritatea domnișoarei-primate și apoi au ielit la table și la semințe prin vreo peșteră de striptease.

De ce oamenii sunt bipezi?

Există o mie și una de teorii despre motivele pentru care suntem bipezi: de la mâncatul fructelor de prin copaci, până la controlul temperaturii corpului. Eu merg pe mâna lui Lovejoy: teoria sa spune că o primată bipedă are mâinile libere pentru a merge la supermarket să cumpere fructe pentru a le aduce concubinei însărcinate și, indirect, plodului. Ideea este că o femeie însărcinată sau o femeie care are grijă de un copil mic nu era suficient de agilă și de puternică pentru a-și procura singură hrana. Un mascul ce avea mâinile libere era mult mai eficient în a aduce hrana domnișoarei.

Întrebarea mea a fost una evidentă: Domn’ Profesor, dacă a fi biped este o trăsătura masculină, de ce colega noastră Jennifer nu a venit la oră în patru labe?
Lovejoy: Trăsăturile bipedalității nu se găsesc în cromozomul “Y”. Faptul că este o trăsătura ce a apărut la masculi nu înseamnă că aceasta nu poate fi transmisă și femelelor.

Ce-i drept, genetica nu a fost niciodată punctul meu forte.

De ce bărbații nu își mănâncă plozii?

Masculii au tendința să-și mănânce plozii. Ideea este simplă: masculul-primată poate să aprindă o mie și una de lumânări, să pună “My heart will go on” pe repeat și să-i facă sârguincios domnișoarei frecție la picioare. Din nefericire, o femela ce are grijă de un pui nu are chef să danseze samba pe orizontală. Pentru a trece peste acest impas, unele primate au tendința să elimine sursa problemei. Masculii Homo nu fac acest lucru, din punct de vedere fiziologic aceștia devin “De trei ori femeie” atunci când consoarta lor dă naștere, pentru că nivelul tostesteronului scade. Scăderea tostesteronului protejează copilul și mămica.

De ce oamenii acceptă monogamia?

În comparație cu alte primate, cu unele excepții, bărbații au testiculele foarte mici. Mărimea lor este direct corelata cu monogamia sau monogamia este direct corelata cu mărimea testiculelor? Un fel de “cine a apărut mai întâi, oul sau găina?”. Nu se știe dacă bărbaților le-a scăzut mărimea jucăriilor după ce au îmbrățișat monogamia sau dacă sunt monogami datorită mărimii jucăriilor. Ideea este că cu cât ai parte de mai multă… umm… iubire, cu atât ai șanse mai mari să o lași pe domnișoară însărcinată. Dacă făceai “sexy time” cu o femelă care, atunci când era în călduri, făcea dragoste cu încă trei masculi feroce, șansele ca tu să fii tatăl sunt teoretic mai ridicate dacă ai mai multa iubire de oferit. Monogamia este un compromis, bărbatul acceptă să stea cu o singură femeie în schimbul garanției că plodul este al lui. Din nefericire pentru gorilele alfa, care de fapt nu sunt monogame, însă domnișoarele din harem sunt. Aceste domnișoare sunt niște femele cu moravuri ușoare, ele având tendința să iasă la discoteca cu masculii beta care stau pe la colțuri, dacă șefu’ nu stă cu ochii pe ele ca pe butelie.

De ce nu moare mai repede bunica?

Bunicile sunt o anomalie, la fel cum este și menopauza. Nu știu exact dacă menopauza este rezultatul creșterii speranței de viață, însă va pot spune că menopauza este un fenomen ce există doar la genul Homo. Fapt care mă face să cred că speranța de viață este irelevantă. În general, un om ce nu are abilitatea de a se reproduce este lipsit de valoare genetică. Din punct de vedere biologic, o femeie ajunsa la menopauză și-a săvârșit menirea. Întrebare totuși mă macină: de ce nu moare bunica?

Datorita faptului că un bebe uman este absolut neajutorat și durează aproape o mie de ani ca acesta să devină oarecum independent. Bunica este antidotul și menopauza este soluția. Teoria spune că menopauza este rezultatul evoluției. Este o modalitate de a o împiedica pe bunica să mai aibă copii, pentru ca aceasta să-și ajuta copilul să îi crească pe ai ei.

maimuta

Vladimir Stoicescu

Vladimir Stoicescu Blog | Facebook | De același autor

Eu Sunt lumina de la capatul noptii, si adierea vantului de vara. Sunt Alfa si Omega, intunericul in lanul de secara. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt ambitia inaripata si sunt sangele stramosilor. Sunt mormanul de pamant, sunt copilul muribund. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt vipera ce-ti sopteste , si sunt cantecul de leagan Sunt femeia ce zambeste la barbatul care intreaba Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt diavolul cu pene, sunt Adam in pielea goala. Sunt tristetea absoluta, efemera, si fatala. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt o pata de culoare, ba un verde, ba mai tare. Esti un negru! Sunt culoare. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt mainile lui Venus, si sunt catelusul schiop Sunt atent calcand pe tine, cand eu am calcat pe mine. Sunt … sunt … Sunt … sunt? Esti. Cogito ergo sum.

Recomandări

Un comentariu

  1. silvia

    Am citit cu sufletul la gură „În umbra omului“ scrisă de Jane Goodall, înainte de ’89. Apoi, cărţile lui Desmond Morris „Maimuţa goală“ şi „Zoomenirea“, după 1990. Toate cu fel de fel de observaţii şi explicaţii a modului în care ne-am străduit să ne extragem din maimuţă!
    Nu ştiu dacă există vreo carte scrisă de domnul Owen Lovejoy, dar consider că studenţii lui sînt printre cei mai norocoşi din lume!

Adaugă comentariu