O lume își deschide orizontul când oamenii care o locuiesc devin deschiși la a conlucra. Pentru că doar împreună putem schimba ceva.
E adevărat că ne lovim de constante dar există atât de multe variabile încât dacă nu putem aduce schimbări majore, putem produce valuri, iar acele valuri mișcând întregul îi dă un alt aer, mai aerisit.
Fiecare om are ceva ce poate fi oferit. Și e păcat să le ții doar pentru tine sau să te scuzi că timpul nu îți permite. E adevărat că trăim într-un secol al vitezei, unde totul e planificat, unde fiecare minut contează, dar de asemenea este la fel de adevărat că și timpul acela liber pe care îl avem, îl pierdem de cele mai multe ori într-o lume virtuală.
Ce înseamnă voluntariat? Înseamnă să oferi ceva fără a aștepta vreo recompensă materială. Și ai să observi că tot ce dai se întoarce. Nimic nu se împuținează ci mai degrabă sporește, și aduce cu sine alte lucruri care te îmbogățește. Îmbucurător este faptul că tinerii sunt tot mai deschiși către astfel de acțiuni care în alte țări sunt o normalitate.
Pe mine, experiența voluntariatului m-a îmbogățit, mi-a adus și îmi aduce bucurie și lecții de viață, m-a făcut să simt că am ce oferi și chiar pot oferi. Însă totul ține de niște cuvinte. A vrea. A acționa.
Sunt copii care nu au parte de o familie, care nu știu cum se simte o mângâiere, care nu știu ce înseamnă acasă, dar care sunt viitorul și au nevoie de încredere, de motivare, încurajare pentru a deveni ceea ce își doresc.
Să nu așteptăm ca schimbarea să vină de la alții, haideți să oferim timp acolo unde este nevoie de noi. Și nu vom regreta, pentru că schimbarea o vom observa în primul rând la noi, chiar dacă vom trăi cu impresia că nu am reușit să facem prea multe.
Pentru că o vorbă spusă la momentul potrivit, atunci când nici nu te gândești, poate schimba o viață. Pentru că implicarea ta în sădirea unui copac sau grija ta față de natură poate oferi viață altor generații. Dar… doar împreună putem reuși aceste lucruri. Și nu așteptând să le facă alții.