“Copiii trebuie să ȋnveţe istoria adevărată”, ne transmite Ambasada Rusiei la Bucureşti, ȋntr-un spot video pe care ni l-a livrat la pachet cu suta de euro donată pentru cumpărarea de către statul român a lucrării “Cuminţenia Pământului” sculptată de Constantin Brâncuşi ȋntr-un bloc de marmură găsit ȋn catacombele Parisului ȋn anul 1907.
În calitatea sa de “protector tradiţional al creştinilor ortodocşi din Balcani”, Rusia nu a pierdut cu acest prilej ocazia să-şi dovedească ȋncă o dată, dacă mai era nevoie, cuminţenia sa proverbială manifestată faţă de poporul român de-atâtea ori de-a lungul istoriei. Drept care ne-a dat 100 de euro şi câteva lecţii de “istorie adevărată” din care copiii noştri pot să afle despre lucrurile extraordinare pe care le-a făcut Rusia pentru strămoşii şi ţara lor.
Pe lângă aceste lecţii de pretinsă istorie, ȋn generozitatea ei, Rusia le-a mai predat suplimentar copiilor noştri şi o lecţie de propagandă şi manipulare, pe care, ca orice donator anonim mânat de cele mai nobile intenţii, a predat-o omiţând părţile semnificative din această “istoria adevărată” care “n-a fost scrisă de actori, pe un platou de filmare, a fost scrisă cu sânge pe câmpul de luptă”.
Ca un vecin cuminte care nu doreşte să-i deranjeze pe copiii de ţărani din curtea vecină, Rusia nu le-a spus tot adevărul, minţindu-i spre binele lor prin omisiune. Aşadar, Rusia nu le-a spus că strămoşii lor şi-au plătit Independenţa nu numai cu sânge, dar şi cu o parte din teritoriul lor cu care marele vecin aliat s-a făcut şi mai mare ocupând “cuminte” Bugeacul (judeţele Cahul, Bolgrad şi Ismail). Şi asta la doar 66 de ani după ce aceeaşi Rusie cuminte ȋi furase vecinului său mai mic moldovean jumătate de ţară căreia i-a spus de-atunci Basarabia.
În acelaşi material video Ambasada Rusiei se laudă că ȋn al doilea Război Mondial s-a luptat alături de români pentru independenţa Europei fără să sufle o vorbă că ȋnainte de asta le luaseră din nou camarazilor lor de arme Basarabia şi suplimentar Bucovina de Nord, că doar aşa-i ȋntre vecini, se mai şi ceartă şi ca să se ȋmpace din nou vecinul mai mic şi mai slab trebuie să-i cedeze celui mai mare o parte din curtea lui, că altfel nu se poate, chiar dacă vecinul rus are să-i ȋnapoieze celui român tezaurul dosit bine din 1917 până astăzi ȋn ograda lui ȋncăpătoare.
Rusia are dreptate ȋntr-o singură privinţă: copiii români trebuie să ȋnveţe istoria adevărată, dar de la părinţii şi bunicii lor, nu de la vecinul lor cuminte de la răsărit.