♣ “Bugetul de criză a împins Administraţia Naţională a Penitenciarelor să liberalizeze regimul deţinuţilor. “Oricine este interesat, poate să vină la noi cu buletinul şi negociem”, declară Cristian Micu, reprezentantul Penitenciarului Jilava. Acesta susţine că oferă numai mână de lucru calificată. “Pot să facă, de exemplu, o casă de la zero. Cu costuri mult mai mici, decât dacă s-ar angaja o firmă de construcţii. Sau pot să ajute la renovarea unui apartament sau la treburile gospodăreşti, la curăţenie, o groază de lucruri utile”. Preţul este negociabil. De obicei, în jurul salariului minim pe economie, 740 de lei pentru 160 de ore prestate lunar. Pentru munci complexe, care cer calificări şi atestate, preţul poate creşte, dar oricum este sub nivelul pieţei. Beneficiarul trebuie să ia hrana de la penitenciar sau să facă dovada că a hrănit deţinutul din comerţul autorizat. Regimul “angajaţilor” e unul semi-liber: «Nu este cazul să stăm după fiecare deţinut în parte. Noi îi lăsăm să plece dimineaţa, îi instruim să nu se abată de la traseu, să nu bea, le dăm un telefon mobil şi îi controlăm prin sondaj»”. Am citat din Evenimentul zilei. Nu mi-aș fi imaginat vreodată că un om, fie el și deținut chiar va putea ajunge să fie deținut de către oricine dorește… Of, Dumnezeule mare…
♣ Și, dacă tot vorbim de efectele crizei: “Fundaţia Nobel, care decernează prestigioasele trofee, va reduce cu o cincime valoarea cecurilor care însoţesc premiile, după un deceniu marcat de cheltuieli excesive”, anunță Mediafax.
♣ Și tot de pe Mediafax: “rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. dr. Mircea Dumitru, a primit din partea Institut de France Marele Premiu Louis D. al Academiei Franceze. Premiul, în valoare de 750.000 de euro, a fost acordat pentru dezvoltarea şi susţinerea francofoniei în Europa Centrală şi Orientală prin înfiinţarea Centrului Regional Francofon de Studii Avansate în Ştiinţe Sociale (CeReFREA)”.